Medical Topics

Bernanah, paru-paru
Directory > Bernanah, paru-paru
A bernanah paru-paru adalah poket nanah yang mengumpul mana tisu paru-paru telah dimusnahkan.
Tisu paru-paru boleh dimusnahkan oleh pneumonia aspirasi, halangan saluran udara oleh badan asing, atau tumor dalam paru-paru. Tisu mati menyediakan tempat pembiakan bagi pelbagai jenis mikroorganisma. Sebagai organisma berganda, mereka terus memusnahkan tisu dan mewujudkan rongga di dalam paru-paru yang mengisi dengan sangat nanah berbau busuk. Abses paru-paru boleh berlaku bersendirian atau dalam kumpulan. Mereka sering disertai oleh nanah dalam ruang antara paru-paru dan dinding dada (empyema).
Organisma yang paling biasa menyebabkan pembentukan nanah adalah bakteria yang membiak di tempat-tempat tanpa oksigen (bakteria anaerobik). Bakteria dari hidung dan mulut yang biasanya tidak aktif (tidak aktif) kerana tahap oksigen yang tinggi terdapat boleh tersedut ke dalam paru-paru, di mana mereka menjadi aktif. Masalah gigi (gigi miskin) boleh membawa kepada penumbuhan yg terlalu cepat daripada pelbagai bakteria yang juga boleh tersedut ke dalam paru-paru.
Walaupun hampir semua orang aspirates sangat kecil jumlah rembesan lisan, abses paru-paru secara amnya berlaku apabila sejumlah besar rembesan beraspirasi. Individu yang mempunyai gangguan penyitaan, telah kehilangan kesedaran akibat anestesia atau koma, atau mempunyai kawalan miskin menelan mereka lebih cenderung untuk aspirate rembesan dan seterusnya membangunkan abses paru-paru. Aspirasi boleh dilihat dalam kes-kes yang teruk esophagitis refluks, dan pada mulanya mungkin hadir sebagai asma waktu malam. Gangguan paru-paru Rendah meningkatkan kecenderungan serta.
Kerana peningkatan insiden penyakit periodontal di kalangan warga tua, mereka lebih terdedah kepada abses paru-paru. Individu dengan kekurangan sistem imun seperti AIDS, atau dengan gangguan kronik aliran udara ke dalam atau keluar daripada paru-paru (obstruktif kronik penyakit paru-paru, atau COPD) juga berisiko tinggi. Satu lagi faktor risiko untuk paru-paru bernanah adalah penyalahgunaan alkohol.
Sejarah
Gejala boleh termasuk demam, perasaan kabur penyakit (dedar), batuk, penurunan berat badan, rasa busuk dalam mulut, dan peningkatan pengeluaran kahak yang berbau busuk atau mungkin berdarah. Individu juga boleh mengadu sesak nafas, selera makan berkurangan (anoreksia), berpeluh malam, dan sakit dada berhampiran tulang rusuk. Individu itu boleh melaporkan sejarah beberapa faktor predisposing seperti kerosakan gigi dan penyakit periodontal, anestesia terkini, atau kesukaran menelan. Ramai individu mempunyai sejarah baru-baru ini diagnosis dan rawatan untuk radang paru-paru. Satu trauma dada menembusi terkini perlu meningkatkan syak klinikal untuk empyema.
Pemeriksaan fizikal
Individu mungkin demam (suhu tetapi biasanya tidak lebih daripada 102 ° F [38,9 ° C]), muncul kekurangan semangat, dan mempunyai berat badan sejak dilihat lepas dan bau mulut yang busuk. Terdapat juga boleh menjadi bukti penjagaan miskin pergigian dan kebersihan. Mendengar bunyi nafas melalui stetoskop (auscultation) biasanya mendedahkan penurunan bunyi nafas dalam kawasan bernanah dan nafas yang tidak normal bunyi sama pneumonia di bahagian-bahagian lain di paru-paru.
ujian
Dada x-ray adalah asas untuk diagnosis bernanah paru-paru. Ujian lain yang menentukan jenis organisma hadir dalam paru-paru termasuk budaya kahak dan budaya cecair ditarik balik melalui trakea (aspirasi transtracheal). Satu kiraan darah lengkap (PJK) dengan perbezaan mungkin mendedahkan leukocytosis satu. Bronkoskopi (menggunakan instrumen melihat diturunkan melalui trakea untuk memeriksa bronkus laluan udara) mungkin perlu untuk menolak halangan bronkial atau tumor. Satu budaya darah atau budaya cecair pleural boleh dilakukan oleh tusukan jarum melalui dinding dada (thoracentesis). Satu gas darah arteri penentuan membantu menilai kecukupan pernafasan.
Rawatan terdiri daripada terapi antibiotik, saliran nanah, dan rawatan syarat-syarat yang mendasari atau bersekutu. Secara umum, antibiotik diberikan secara intravena untuk minggu pertama dan kemudian diikuti oleh antibiotik lisan selama 4 hingga 8 minggu. Rawatan diteruskan sehingga individu dada x-ray dibersihkan, walaupun gejala mungkin telah diselesaikan lebih awal. Penggunaan bronkoskopi diagnostik dikhaskan untuk individu yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap rawatan.
Jika terdapat koleksi penting nanah dalam rongga pleural (empyema), tiub perparitan (tiub thoracostomy) mungkin perlu pembedahan dimasukkan antara paru-paru dan dinding dada.
Rawatan juga boleh termasuk demam mengurangkan ubat-ubatan (antipyretics) dan suppressants batuk meningkatkan pengambilan cecair, berehat, dan program untuk meningkatkan pengambilan pemakanan sekiranya individu telah kehilangan sejumlah besar berat. Masalah gigi atau menelan perlu ditangani secara individu untuk mencegah berulangnya. Jika bernanah muncul disebabkan oleh penyakit periodontal yang teruk, gigi mungkin perlu dikeluarkan dan gigi palsu yang dibina.
Jika bernanah paru-paru adalah tahan rawatan (refraktori), atau kawasan mula pendarahan secara besar-besaran, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengeluarkan segmen atau lobus paru-paru yang terlibat (segmentectomy atau lobectomy). Pembedahan juga mungkin diperlukan jika bernanah disebabkan oleh halangan bronkial atau tumor.
Setelah rawatan antibiotik dimulakan, individu mula berasa lebih baik. Walaupun gejala biasanya menyelesaikan dalam tempoh 2 minggu, resolusi jumlah nanah mengambil masa 4 hingga 8 minggu. Penyembuhan mungkin mengambil masa yang lama jika nanah adalah amat besar, individu telah dikompromi penyembuhan atau sistem imun, atau bernanah memerlukan saliran pembedahan. Dengan antibiotik, kebanyakan pesakit bertambah baik, dengan kadar penawar yang didokumenkan pada 90% hingga 95% {Sharma}.
Parit cecair yang dikaitkan dengan nanah membantu individu pulih dari kesan penyakit dan boleh mempercepatkan proses penyembuhan.
Individu yang biasanya menjalani terapi fizikal dada untuk menggalakkan perparitan paru-paru. Satu terapi fizikal menggunakan teknik seperti perkusi dada dan batuk yang produktif, yang membantu bergetar paru-paru dan menghapuskan rembesan. Deep-senaman pernafasan yang membantu untuk mengembangkan paru-paru dan meningkatkan kecekapan pernafasan juga boleh menjadi sebahagian daripada terapi.
Komplikasi berlaku apabila organisma pembiakan dalam paru-paru bernanah membebaskan, menjangkiti kawasan lain paru-paru dan membentuk lebih banyak abses. Nanah boleh mengumpul dalam rongga pleural (empyema). Kemusnahan tisu paru-paru oleh mikroorganisma boleh menyebabkan kerosakan kepada kapal besar dalam paru-paru dan membawa kepada pendarahan yang mengancam nyawa atau boleh menyebabkan lubang untuk membangunkan antara besar saluran udara paru-paru dan ruang antara paru-paru dan dada (fistula bronchopleural) . Kebimbangan yang lebih besar adalah kemungkinan organisma berhijrah ke selaput otak dan membentuk bernanah otak.
Komplikasi lain termasuk dewasa kesusahan sindrom pernafasan, pecah bernanah, keradangan membran yang mengelilingi jantung, atau keradangan kronik paru-paru.
Sederhana kepada aktiviti fizikal yang berat mungkin perlu diubah suai semasa tempoh pemulihan. Debu dan wasap juga perlu dielakkan pada masa ini disebabkan oleh fungsi paru-paru individu dikompromi. Perlindungan pernafasan mungkin diperlukan.
Jika seseorang gagal untuk pulih dalam tempoh tempoh jangkaan maksimum, pembaca mungkin ingin mempertimbangkan soalan-soalan berikut untuk lebih memahami khusus kes perubatan individu.
Mengenai diagnosis
 • Adakah individu mempunyai sejarah pneumonia aspirasi atau halangan saluran udara oleh badan asing?
 • Adakah individu pada risiko yang lebih besar disebabkan oleh kesedaran yang terjejas, gangguan, penyitaan atau mabuk alkohol atau kerana kawalan miskin menelan?
 • Adakah individu mempunyai sejarah kerosakan gigi atau penyakit periodontal?
 • Adakah kekurangan sistem imun (immunocompromised), penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD), atau tumor paru-paru (s) hadir?
 • Adakah individu mengadu demam, perasaan kabur penyakit (dedar), batuk, penurunan berat badan, rasa busuk dalam mulut, atau pengeluaran kahak peningkatan yang berbau busuk atau mungkin berdarah? Sesak nafas, selera makan berkurangan (anoreksia), berpeluh malam, dan sakit dada berhampiran tulang rusuk?
 • Telah x-ray dada diambil dan bronkoskopi yang dilakukan?
 • Adakah budaya kahak dan budaya cecair dari trakea (aspirasi transtracheal) diperolehi?
 • Adakah budaya darah atau budaya cecair pleural yang diperlukan?
 • Adakah darah yang disediakan untuk pengukuran gas darah arteri (ABGs)?
 • Telah mengesahkan diagnosis bernanah paru-paru?
 • Adakah x-ray dada menunjukkan pengecutan bernanah?
Mengenai rawatan
 • Telah diberikan antibiotik secara intravena untuk minggu pertama dan kemudian diikuti oleh antibiotik lisan selama 4 hingga 8 minggu?
 • Adakah antibiotik tertentu untuk organisma yang menyebabkan jangkitan?
 • Adakah individu melengkapkan mengambil antibiotik, seperti yang ditetapkan?
 • Adakah rintangan antibiotik isu?
 • Adakah terapi antibiotik terus sehingga individu dada x-ray dibersihkan?
 • Adakah dada terapi fizikal yang diberikan untuk menggalakkan saliran paru-paru?
 • Adakah pembedahan memasukkan tiub (tiub dada) antara paru-paru dan dinding dada diperlukan untuk mengalirkan nanah dikumpulkan dalam rongga pleural (empyema)?
 • Adakah rawatan termasuk demam mengurangkan ubat-ubatan (antipyretics) dan suppressants batuk, cecair meningkat pengambilan, rehat, dan program untuk meningkatkan pengambilan nutrisi, seperti yang diperlukan?
 • Adakah masalah gigi dan menelan ditangani?
 • Jika nanah tahan untuk rawatan (refraktori) atau pendarahan berlaku, pembedahan dilakukan untuk membuang segmen atau lobus paru-paru yang terlibat (segmentectomy atau lobectomy)? Ialah pembedahan berjaya?
Mengenai prognosis
 • Adakah masa yang mencukupi diberikan bagi bernanah untuk sembuh?
 • Adakah individu yang benar-benar mematuhi regimen antibiotik?
 • Adakah tempoh pemulihan yang dipengaruhi oleh saiz bernanah, sistem imun terjejas, atau keperluan untuk saliran pembedahan?
 • Jika bernanah telah tidak disalirkan, ia harus bersaliran sekarang untuk memudahkan penyembuhan?
 • Individu akan mendapat manfaat daripada berunding dengan pakar (pulmonologi, pakar penyakit berjangkit)?
 • Mempunyai komplikasi berlaku daripada pelepasan mikroorganisma ke kawasan-kawasan lain paru-paru, menyebabkan kerosakan kepada saluran darah yang besar dalam paru-paru atau fistula bronchopleural?
 • Mempunyai mikroorganisma berhijrah ke lapisan otak, membentuk bernanah otak?
 • Bagaimana komplikasi akan dirawat, dan apakah hasil yang dijangkakan dengan rawatan?
Faktor Mempengaruhi Duration
Length kecacatan boleh dipengaruhi oleh punca bernanah, lokasi dan nombor abses, bagaimana awal nanah telah didiagnosis dan rawatan bermula, pematuhan individu dengan kaedah rawatan, jenis dan keberkesanan rawatan, atau apa-apa komplikasi. Panjang kecacatan juga boleh dipengaruhi oleh umur, individu kesihatan umum, atau keadaan perubatan yang kronik, terutamanya penyakit kronik paru-paru dan / atau sistem imun dikompromi.
Response paru-paru bergantung kepada ciri-ciri dan jumlah bahan beraspirasi (contohnya, lebih berasid bahan, lebih besar tahap kecederaan paru-paru).
Related Terms
 • Bernanah paru-paru
 • Bernanah Pulmonari
 • Nekrosis Pulmonari
Berbeza Diagnostik
 • Aspirasi, badan asing
 • Obstruktif kronik penyakit paru-paru (COPD)
 • Empyema
 • Kanser paru-paru
 • paru-paru berair.
 • Tuberculosis
Pakar
 • Penyakit dokter Berjangkit
 • Pulmonologi
 • Bedah toraks
Syarat comorbid
 • Penyakit Kardiopulmonari
 • Sistem gangguan imun
 • Gangguan pernafasan