Medical Topics

Bernanah, paru-paru
Directory > Bernanah, paru-paru > Definisi
Definisi
A bernanah paru-paru adalah poket nanah yang mengumpul mana tisu paru-paru telah dimusnahkan.
Tisu paru-paru boleh dimusnahkan oleh pneumonia aspirasi, halangan saluran udara oleh badan asing, atau tumor dalam paru-paru. Tisu mati menyediakan tempat pembiakan bagi pelbagai jenis mikroorganisma. Sebagai organisma berganda, mereka terus memusnahkan tisu dan mewujudkan rongga di dalam paru-paru yang mengisi dengan sangat nanah berbau busuk. Abses paru-paru boleh berlaku bersendirian atau dalam kumpulan. Mereka sering disertai oleh nanah dalam ruang antara paru-paru dan dinding dada (empyema).
Organisma yang paling biasa menyebabkan pembentukan nanah adalah bakteria yang membiak di tempat-tempat tanpa oksigen (bakteria anaerobik). Bakteria dari hidung dan mulut yang biasanya tidak aktif (tidak aktif) kerana tahap oksigen yang tinggi terdapat boleh tersedut ke dalam paru-paru, di mana mereka menjadi aktif. Masalah gigi (gigi miskin) boleh membawa kepada penumbuhan yg terlalu cepat daripada pelbagai bakteria yang juga boleh tersedut ke dalam paru-paru.
Walaupun hampir semua orang aspirates sangat kecil jumlah rembesan lisan, abses paru-paru secara amnya berlaku apabila sejumlah besar rembesan beraspirasi. Individu yang mempunyai gangguan penyitaan, telah kehilangan kesedaran akibat anestesia atau koma, atau mempunyai kawalan miskin menelan mereka lebih cenderung untuk aspirate rembesan dan seterusnya membangunkan abses paru-paru. Aspirasi boleh dilihat dalam kes-kes yang teruk esophagitis refluks, dan pada mulanya mungkin hadir sebagai asma waktu malam. Gangguan paru-paru Rendah meningkatkan kecenderungan serta.
Kerana peningkatan insiden penyakit periodontal di kalangan warga tua, mereka lebih terdedah kepada abses paru-paru. Individu dengan kekurangan sistem imun seperti AIDS, atau dengan gangguan kronik aliran udara ke dalam atau keluar daripada paru-paru (obstruktif kronik penyakit paru-paru, atau COPD) juga berisiko tinggi. Satu lagi faktor risiko untuk paru-paru bernanah adalah penyalahgunaan alkohol.