Medical Topics

, Angina tidak stabil
Directory > , Angina tidak stabil > Rawatan
Rawatan
Rawatan perubatan untuk angina tidak stabil termasuk GTN (NTG) ditadbir di bawah lidah (sublingually), secara lisan, atau lebih kerap dalam vena (intravena). NTG persediaan memperbaiki aliran darah jantung melalui arteri berkhasiat. NTG persediaan juga mengembangkan arteri dan vena di lengan, kaki, dan perut (arteri periferi dan vena), sekali gus mengurangkan penggunaan oksigen jantung. Ubat yang mengawal tekanan darah tinggi (iaitu, penghalang saluran kalsium), mengurangkan kadar jantung (iaitu, beta-blockers), dan aritmia kawalan (iaitu, digitalis, intravena lidocaine, dan pelbagai oral anti-arrhythmics) juga sangat berguna.
Terapi aspirin atau lain-lain agen antiplatelet sering ditetapkan untuk melambatkan atau mencegah pembentukan darah beku (trombus) dalam arteri koronari dan dengan itu mengurangkan peluang serangan jantung. Begitu juga, heparin intravena sering mulanya digunakan untuk mencegah pembentukan trombus dan mengurangkan peluang segera serangan jantung. Aspirin atau lain-lain ubat antiplatelet boleh diteruskan selama-lamanya.
Rawatan awal dan pengurusan berdasarkan risiko serangan jantung atau kematian semasa di hospital individu. Risiko dinilai pada masa kemasukan. Individu yang berisiko rendah termasuk mereka dengan kesakitan rehat berpanjangan kurang daripada 20 minit. Individu berisiko perantaraan termasuk mereka yang mempunyai sakit dada semasa rehat berpanjangan lebih lama daripada 20 minit yang lega dengan NTG sublingual dan individu dengan angina usaha yang kurang daripada 2 tempoh bulan atau lebih daripada 2 tempoh bulan berlaku dengan provokasi yang jelas kurang. Individu yang berisiko tinggi untuk serangan jantung termasuk orang-orang yang tahan dengan kesakitan lebih daripada 20 minit yang tak berhenti-henti oleh NTG, menandakan perubahan gelombang ST-T semasa sakit, dan ketidakstabilan kardiovaskular seperti kegagalan jantung kongestif dan / atau tekanan darah rendah.
Individu dengan risiko yang rendah angina tidak stabil boleh dirawat sebagai pesakit luar. Individu dengan bermulanya sakit dada baru dengan usaha yang diberikan perbicaraan ubat antianginal bermula dengan nitrat sublingual untuk digunakan semasa serangan anginal dan lisan beta-blocker untuk kegunaan yang berterusan. Jika ini tidak mengawal gejala, nitrat jangka bertindak mungkin akan ditambah, sama ada melalui mulut atau sebagai tampalan kulit atau pes (topically). Penghalang saluran kalsium ditandakan untuk kekejangan arteri koronari disyaki (varian angina Prinzmetal). Ubat antiplatelet seperti aspirin harus diberikan untuk membantu mengurangkan kemungkinan serangan jantung dengan menghalang pembangunan thrombus dalam arteri koronari.
Individu dengan perantaraan-risiko angina tidak stabil yang nyata dengan angina yang semakin meningkat biasanya sudah mengambil ubat antianginal. Ubat-ubatan ini perlu diselaraskan, seperti yang diperlukan, sehingga gejala dikawal atau sehingga dos yang lebih tinggi tidak akan diterima.
Individu dengan bermulanya usaha baru angina perlu mempunyai ujian tekanan jantung dilakukan untuk menentukan risiko peristiwa masa depan jantung lebih tepat dan merancang rawatan lanjut. Dalam kebanyakan kes, ujian tekanan jantung dilakukan apabila kadar jantung dan tekanan darah telah sesuai dikurangkan dengan ubat-ubatan (s). Satu kadar jantung berehat 60 denyutan seminit atau kurang dan tekanan darah 120/80 atau kurang adalah matlamat biasa. Satu kajian treadmill dengan atau tanpa radioisotop (talium) atau gema tekanan kajian yang menggunakan dadah dipanggil dobutamine adalah dua ujian tekanan dilakukan yang paling sering.
Jika ujian tekanan menunjukkan iskemia walaupun pentadbiran ubat-ubatan (s), arteriografi koronari dilakukan. Ia akan menunjukkan sama ada arteri disekat boleh berjaya dirawat dengan prosedur revascularization koronari. Prosedur revascularization semasa termasuk belon angioplasti, membersihkan bahan atherosclerotic menggunakan alat tajam (atherectomy putaran), laser penyingkiran bahan atherosclerotic, kemasukan peranti mekanikal "prop membuka" arteri koronari (stent intracoronary), dan pintasan arteri koronari cantuman (CABG) menggunakan urat daripada kaki atau dinding dada.
Individu dengan perantaraan-risiko angina tidak stabil biasanya hospital dan dirawat sama seperti individu yang berisiko rendah dengan angina tidak stabil apabila mereka bebas kesakitan. Individu dengan kesakitan berterusan berehat walaupun ubat umumnya mempunyai angiografi koronari dilakukan untuk membimbing terapi lanjut (iaitu, lebih ubat atau prosedur revascularization). Individu-individu yang menjadi bebas sakit dengan terapi perubatan sahaja biasanya mempunyai ujian tekanan jantung yang dilakukan selepas menjadi bebas sakit selama 48 jam. Keputusan digunakan untuk terus menilai risiko dan pelan rawatan masa depan.
Jika ujian tekanan tidak menghasilkan angina atau menunjukkan bukti ECG penghantaran oksigen tidak mencukupi untuk otot jantung (iskemia miokardium), individu itu diklasifikasikan sebagai berisiko rendah. Pengurusan perubatan biasanya mencukupi, dan individu berkenaan boleh dilepaskan dari hospital 1-2 hari selepas ujian tekanan.
Individu yang berisiko tinggi biasanya mempunyai koronari angiografi dilakukan sejurus selepas kemasukan, diikuti oleh prosedur revascularization. Individu dengan gejala yang berterusan dan / atau iskemia yang ditunjukkan oleh ECG hospital dan dimasukkan ke sama ada unit penjagaan koronari (CCU) atau katil yang dipantau dalam suasana yang kurang intensif. Lisan beta-blocker juga boleh ditetapkan. Satu ujian tekanan jantung dilakukan selepas individu telah sakit-percuma selama 48 jam. Keputusan digunakan untuk menilai semula risiko dan merancang rawatan lanjut. Jika ujian tekanan tidak mendedahkan iskemia, individu itu diklasifikasikan sebagai berisiko rendah. Pengurusan perubatan biasanya mencukupi, dan individu berkenaan boleh dilepaskan dari hospital dalam masa 1-2 hari.
Jika ujian tekanan menunjukkan iskemia, hanya pada tahap tinggi aktiviti dan jika tiada bukti disfungsi jantung kiri (iaitu, hypotension, kesukaran bernafas, atau keletihan yang berlebihan), ujian diagnostik lanjut diperlukan sama ada oleh jenis alternatif ujian tekanan atau arteriografi koronari. Jika ujian tekanan menunjukkan iskemia pada tahap aktiviti yang rendah, atau jika terdapat bukti disfungsi jantung kiri, individu itu diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi. Arteriografi Koronari boleh ditunjukkan, diikuti oleh revascularization.
Angina tidak stabil berisiko tinggi memerlukan rawatan di hospital dan berterusan pemantauan ECG di CCU. Rawatan awal termasuk rehat di atas katil, oksigen, ubat antiplatelet, heparin, dan ubat-ubatan antianginal. Nitrat sublingual biasanya diberikan pertama di samping penghalang beta. Jika individu masih mempunyai iskemia, penghalang saluran kalsium boleh ditambah jika kekejangan arteri koronari disyaki. Dalam kes-kes yang teruk, narkotik mungkin perlu untuk melegakan kesakitan.
Gejala yang berterusan selepas satu jam atau lebih rawatan perubatan adalah petanda untuk arteriografi segera koronari diikuti dengan pembedahan pintasan koronari atau angioplasti. Rawatan ini meningkatkan revascularization. Jika hati individu gagal serius, intra-aortic counterpulsation belon mungkin diperlukan untuk menyokong peredaran sehingga pintasan koronari atau angioplasti boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, kebanyakan individu boleh distabilkan dengan rawatan perubatan. Individu itu dibenarkan untuk berjalan meningkatkan selang jika sakit bebas dan stabil selama 24 jam. Apabila tanda-tanda yang jelas di bawah kawalan, individu itu berpindah kepada katil biasa.
Lanjut penilaian perubatan adalah langkah seterusnya. Revascularization meningkatkan prognosis dalam individu yang berisiko tinggi, arteriografi begitu koronari dilakukan biasanya dalam tempoh 24 jam untuk menentukan sama ada prosedur ini boleh dilaksanakan. Selepas revascularization, rawatan berterusan termasuk ubat antiplatelet dan pengubahsuaian faktor risiko. Ubat anti-anginal tidak diperlukan melainkan jika iskemia baki berlaku.
Individu berisiko tinggi yang tidak menerima revascularization mungkin memerlukan rawatan di hospital yang berpanjangan. Individu yang menghidap angina tidak stabil menerima rawatan yang sama berterusan sebagaimana yang ditetapkan untuk angina stabil. Ini termasuk rawatan anti-anginal ubat, ubat antiplatelet, dan pengubahsuaian faktor-faktor risiko.