Medical Topics

Pendarahan Palsy
Directory > Pendarahan Palsy > Definisi
Definisi
Strok adalah secara tiba-tiba, kerosakan setempat dalam otak bahawa keputusan dalam sistem saraf (neurologic) defisit. Strok boleh mengakibatkan penghantaran sama ada diganggu darah dan oksigen ke otak (strok iskemia) atau pendarahan tidak normal dalam otak (pendarahan serebrum atau strok berdarah). Pendarahan intraserebrum (ICH) adalah pendarahan dalam otak, manakala pendarahan intrakranial adalah satu istilah yang lebih luas dan merujuk kepada pendarahan dalam tengkorak. Pendarahan intrakranial termasuk pendarahan intraserebrum, tetapi tidak sebaliknya. Pendarahan intrakranial mempunyai beberapa sebab, dan pembaca dirujuk Pendarahan topik intrakranial dan Kemalangan Serebrovascular untuk mendapatkan maklumat tambahan.
Tengkorak petak tertutup yang sangat sensitif walaupun kenaikan kecil dalam jumlah. Oleh itu, pendarahan di dalam otak atau bengkak walaupun sedikit otak boleh menghasilkan perubahan dramatik yang terdiri daripada defisit neurologi kepada kematian. Sebab yang paling biasa pendarahan serebrum adalah kerosakan kepada dinding saluran darah dari tekanan darah tinggi (hipertensi), tekanan darah tinggi semasa peringkat akhir kehamilan (eklampsia), atau penyalahgunaan dadah (terutamanya penggunaan kokain). Sebab-sebab lain pendarahan serebrum termasuk pecah aneurisme atau kecatatan arteriovena (Hipertensi dan merokok dianggap menyebabkan perubahan di dinding arteri kecil yang membuat mereka lebih cenderung untuk pecah.), Ketidakupayaan badan untuk mengawal aliran darah ke otak ( contohnya, pendedahan sejuk, kecederaan reperfusion), penyakit yang menyebabkan perubahan di dinding arteri kecil (contohnya, amiloid angiopathy serebrum), gangguan pendarahan (contohnya, hemofilia), penggunaan ubat penipisan darah (antikoagulan atau terapi antiplatelet), trauma, otak tumor (neoplasma intrakranial), darah beku dalam otak (trombosis vena serebrum), penyakit sel sabit, jangkitan, Vaskulitis, atau trauma.
Risiko
Faktor-faktor risiko yang khusus bagi pendarahan serebrum dan strok pendarahan termasuk hipertensi, eklampsia, penggunaan agen anticoagulant, sejarah serangan iskemia sementara (TIA), merokok, obesiti, penggunaan kokain, dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Individu dengan hipertensi adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai strok pendarahan sebagai individu yang mempunyai tekanan darah yang normal. Hipertensi dirawat dikaitkan dengan risiko yang lebih besar strok pendarahan daripada hipertensi yang dikawal dengan baik dengan ubat. Insiden semua kenaikan hemorrhages intrakranial selepas mencapai umur 55 tahun, dua kali ganda setiap dekad sehingga 80 (Liebeskind) umur. Strok dan pendarahan serebrum berlaku lebih kerap di kalangan penduduk dengan kelaziman yang lebih tinggi hipertensi, termasuk Afrika-Amerika {Liebeskind}.
Kejadian dan Kelaziman
Hemorrhages Palsy mencakupi 10% to15% daripada semua strok di Amerika Syarikat {Nassisi}. Kejadian pendarahan intrakranial di Amerika Syarikat adalah 12 hingga 15 setiap 100,000 individu {Liebeskind}. Insiden semua sebatan digabungkan adalah kira-kira 500,000 setiap tahun di Amerika Syarikat {Nassisi}.