Medical Topics

Patah, tulang paha
Directory > Patah, tulang paha > Pemulihan
Pemulihan
Matlamat pemulihan selepas patah tulang paha adalah untuk memulihkan fungsi. Protokol pemulihan bergantung kepada jenis lokasi, dan tahap patah, serta protokol doktor untuk rawatan. Pertimbangan mesti diberikan kepada kaedah untuk menstabilkan patah (operatif, nonoperative) dan kestabilan tulang patah. Keadaan umum individu sebelum patah dan status berat-bearing individu boleh mempengaruhi proses pemulihan.
Kepentingan utama semasa fasa awal pemulihan adalah ambulation, dengan menanggung berat badan seperti yang dinasihatkan, dan alat-alat bantuan seperti yang diperlukan. Terapi perlu mengajar latihan buku lali untuk menggalakkan peredaran melalui kaki yang lebih rendah dan harus menasihati individu untuk melaksanakan ini bersela sepanjang hari.
Sebagai individu meningkatkan atau mobiliti beliau, penilaian terapi pekerjaan boleh menjadi bermanfaat untuk memaksimumkan kemerdekaan dengan aktiviti-aktiviti kehidupan harian dan untuk membekalkan alat-alat bantuan, seperti lemari yang dibangkitkan atau kerusi tab, untuk menggalakkan kebebasan.
Setelah patah adalah stabil, pelbagai gerakan yang lembut dan latihan pengukuhan boleh bermula dan berkembang sebagai tertunjuk {Bucholz}. Terapi perlu memastikan bahawa sendi bersebelahan dilaksanakan untuk mencegah kehilangan pergerakan dan kekuatan {Bucholz}. Kedua-dua untuk melengkapkan terapi fizikal diselia dan akan terus bebas selepas selesainya pemulihan, program rumah senaman perlu diajar dalam tempoh ini.
Penyembuhan tulang boleh berlaku dalam tempoh 6 hingga 12 minggu, namun, kekuatan tulang dan keupayaan tulang untuk mengekalkan beban berat mungkin mengambil masa sehingga beberapa tahun {Chapman}. Setelah penyembuhan telah berlaku, individu boleh meneruskan aktiviti yang penuh dengan kehidupan harian. Ia adalah penting untuk mengarahkan individu tidak beban tapak patah sehingga tulang telah kembali kekuatan penuh. Semula kerja berat sukan dan harus dipandu oleh doktor yang merawat.