Medical Topics

Diabetes gestasi
Directory > Diabetes gestasi > Definisi
Definisi
Diabetes gestasi adalah permulaan kencing manis semasa mengandung. Apabila seorang wanita hamil, pengeluaran hormon tertentu boleh mengubah cara badan menggunakan gula. Hormon-hormon ini sebahagiannya boleh menyekat kesan insulin, satu lagi hormon yang mengawal jumlah gula di dalam darah. Selepas penghantaran, keadaan ini kencing manis biasanya, tetapi tidak semestinya, ketetapan.
Wanita hamil perlu disaring untuk diabetes gestasi antara minggu 24 dan 28 kehamilan, yang merupakan tempoh di mana keadaan ini pertama bermula. Wanita dengan faktor-faktor risiko yang diketahui perlu disaring untuk penyakit kencing manis pada lawatan pranatal pertama. Faktor-faktor risiko termasuk gula dalam air kencing (glycosuria); sejarah diabetes gestasi, lahir mati, atau keguguran; kecacatan kongenital; indeks jisim badan (BMI) lebih daripada 27 (obesiti); dan sejarah menyampaikan bayi yang lebih besar daripada atau sama dengan 9 paun.
Risiko
Seperti dengan jenis I dan diabetes jenis II, diabetes gestasi adalah lebih biasa di kalangan wanita yang mempunyai sejarah keluarga untuk diabetes. Hitam, asli wanita Amerika, Hispanik, dan Asia mempunyai risiko yang lebih tinggi diabetes gestasi. Peratusan wanita putih dengan diabetes gestasi adalah 1.5% kepada 2%; penduduk Hispanik, Hitam, dan Asia, 5% kepada 8%; dan orang asli Amerika, 15% {Moore}.
Kejadian dan Kelaziman
Diabetes merumitkan 4% daripada semua kehamilan di Amerika Syarikat, di mana 90% adalah disebabkan oleh diabetes gestasi {Moore}. Di negara-negara di mana malnutrisi kronik adalah masalah, kelaziman diabetes gestasi cenderung untuk menjadi lebih tinggi daripada kawasan sekitarnya.