Medical Topics

Angiosarcoma hepatik
Directory > Angiosarcoma hepatik > Definisi
Definisi
Hepatik angiosarcoma adalah sejenis kanser hati yang terbentuk dalam sel-sel Kupffer dan endothelial yang melapisi saluran darah hati. Fungsi normal sel Kupffer adalah untuk menapis bakteria dan molekul asing dari darah kerana ia melalui hati. Sel-sel endothelial biasanya bertindak sebagai penghalang bocor, semipermeable antara darah beredar melalui saluran dan tisu hati sekitarnya.
Angiosarcomas adalah neoplasms yang terdiri daripada sekumpulan tumor yang pelbagai di pelbagai bahagian badan, yang timbul dari lapisan darah atau saluran limfa. Di samping untuk angiosarcoma hepatik, luka-luka ini boleh timbul, sebagai contoh, dalam saluran limpa (hemangiosarcoma), kulit (angiosarcoma kulit), atau sebagai Stewart-Treves sindrom, angiosarcoma yang timbul daripada kronik kelenjar limfa bengkak (lymphedema) .
Angiosarcoma hepatik boleh sukar untuk mendiagnosis kerana gangguan disfungsi hati lain yang mempunyai gejala yang sama, dan kerana ia membentangkan dengan gejala sangat lewat dalam penyakit ini dan boleh maju dengan pesat. Angiosarcomas hepatik Ramai yang didiagnosis post-mortem.
Risiko
Faktor risiko untuk angiosarcoma hepatik termasuk pendedahan sebelum sebatian tertentu (monomeric vinil klorida atau arsenik bukan organik) yang digunakan dalam industri kimia, plastik, dan tayar. Pautan antara angiosarcoma dan vinil klorida monomeric amat kuat. Tempoh pendam antara pendedahan kepada vinil klorida dan pembangunan angiosarcoma hepatik antara 9-37 tahun. Vinil klorida juga boleh didapati dalam racun serangga komersial dorong semburan rambut, dan asap rokok.
Lain-lain faktor risiko yang diketahui termasuk pendedahan kepada sebatian tertentu radioaktif (radium, torium oksida, atau Thorotrast) dahulunya digunakan dalam kajian radiologi dan hormon seks lelaki (androgenic steroid anabolik). Angiosarcoma hepatik juga boleh mengakibatkan daripada pendedahan kepada dioksin herbisid, komponen Orange Ejen defoliant yang digunakan oleh tentera AS di kawasan Asia Tenggara 1965-1.970. Pendedahan kepada tembaga dan kontraseptif oral juga telah dikaitkan sebagai agen penyebab walaupun peranan mereka kekal tdk terbukti.
Kejadian dan Kelaziman
Kira-kira 25 kes angiosarcoma hepatik berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat (2 per 10 juta di seluruh dunia), nisbah lelaki kepada wanita yang 3:01 {Carsi}.