Medical Topics

Gangguan meniskus, Lutut
Directory > Gangguan meniskus, Lutut
Gangguan meniskus Lutut melibatkan meniskus medial atau meniskus sisi, dua pad semi bulatan rawan di lutut antara permukaan sendi (condyles femoral dan tibial) tulang kaki atas (tulang paha) dan kaki yang lebih rendah tulang (tibia). Menisci berkhidmat sebagai penyerap kejutan. Meniskus gangguan yang paling biasa adalah pemedih mata. Meniskus medial adalah lebih biasa yang koyak daripada sisi, kerana ia adalah lebih tegas berlabuh ke kapsul sendi dan ligamen sekitar. Tears dikelaskan mengikut lokasi, bentuk, saiz, dan kestabilan. Kelas utama air mata termasuk menegak membujur, serong (sering dipanggil nuri-berparuh, atau lusuh kepak), pelarian (baldi mengendalikan), degeneratif, melintang, mendatar, atau kompleks (yang melibatkan air mata berganda). Air mata membujur serong dan menegak adalah yang paling biasa.
Dalam individu muda, air mata meniscal biasanya disebabkan oleh trauma, terutama trauma yang melibatkan berpusing atau pivoting lutut. Dalam individu yang lebih tua, mungkin terdapat kemerosotan secara beransur-ansur meniskus dengan acara tiada penyebab tunggal. Seperti yang lebih tua individu membangunkan osteoartritis lutut, menisci membangunkan perubahan degeneratif juga, dan ini boleh kelihatan seperti air mata pada kajian pengimejan.
Simptomatik air mata meniscal biasanya memerlukan pembedahan kerana meniscus mempunyai bekalan darah yang agak miskin dan tidak sembuh dengan mudah tanpa campur tangan. Hanya persisian 10% hingga 30% meniskus medial dan 10% hingga 25% daripada meniskus sisi baik vascularized {Kocher} dan seterusnya mampu penyembuhan. Jika air mata periferal adalah di bahagian vascularized meniskus, ia boleh sembuh jika ia pembedahan dibaiki. Walau bagaimanapun, jika apa-apa air mata persisian tidak pembedahan dibaiki, gerakan lutut berulang-ulang biasanya menghalang air mata yang dari penyembuhan, dan dari masa ke masa ia mungkin memanjangkan, memburukkan lusuh asal. Lokasi yang lebih biasa untuk air mata adalah di bahagian bukan vascularized meniskus. Ini bahagian meniskus mendapat pemakanan dari cecair sendi (cecair sinovial), dan tanpa bekalan darah ia tidak mampu penyembuhan. Oleh itu, bagi air mata pakar bedah boleh mengeluarkan bahagian tengah koyak meniskus (menisectomy separa) atau membuang keseluruhan meniskus dan menggantikannya dengan allograft (meniscal pemindahan).
Risiko
Individu yang mempunyai kecederaan lutut sebelumnya, meniskus yang luar biasa berbentuk (discoid), atau ketat, otot yang lemah atau yang berjalan di atas bahagian dalam kaki (kasar pronation) adalah berisiko untuk kecederaan lutut.
Air mata meniskus berlaku 2.5 kali lebih kerap pada lelaki berbanding perempuan {Baker}, walaupun gangguan meniskus sisi lebih kerap berlaku di kalangan wanita. Insiden puncak air mata meniskus adalah 31 hingga 40 tahun umur dalam lelaki dan 11 hingga 20 tahun dalam wanita {Baker}. Satu puncak kedua air mata meniskus yang disebabkan oleh degenerasi berkaitan dengan usia berlaku dalam orang lebih usia 60 tahun. (Levi).
Kejadian dan Kelaziman
Kecederaan lutut adalah yang kedua yang paling biasa kemalangan yang berkaitan dengan kerja. Lebih daripada 3 juta rakyat Amerika mempunyai kecederaan lutut setiap tahun, dan meniskus adalah bahagian yang paling sering cedera lutut {Levi}. Di Amerika Syarikat, 61 keluar setiap 100,000 orang telah mengalami air mata meniscal. Insiden pembedahan meniskus di Amerika Syarikat adalah 850,000 setiap tahun {Baker}.
Sejarah
Dalam individu yang lebih muda, terdapat biasanya sejarah trauma. Individu boleh ingat rasa sensasi pop atau menyentap apabila berlaku trauma. Dalam individu yang lebih tua, trauma mungkin nonspecific, seperti berulang mencangkung atau melutut. Individu boleh mengadu sakit lutut, bengkak, julat pergerakan terhad, dan bunyi klik. Mengunci (ketidakupayaan untuk meluruskan lutut) atau lengkokan (cara tiba-tiba memberi lutut) mungkin berlaku.
Pemeriksaan fizikal
Peperiksaan boleh mendedahkan kelembutan sepanjang garis tengah atau sisi sendi lutut. Mungkin ada bukti tokokan cecair (pengaliran cairan) dalam sendi. Mencangkung boleh menyebabkan kesakitan. Ujian yang menggunakan kuasa pemampatan putaran dan paksi kepada lutut (seperti ujian mampatan Apley atau ujian McMurray) sering mendedahkan klik dirasai atau sakit setempat menandakan kecederaan meniscal.
ujian
Biasa x-ray tidak diagnostik tetapi boleh memerintah keretakan, artritis, dan badan-badan yang paling longgar. MRI adalah kaedah yang bukan invasif untuk menilai keadaan daripada menisci dan adalah kaedah pengimejan standard yang digunakan. Pada MRI, menisci individu yang lebih tua boleh menunjukkan bukti penuaan yang tidak berkaitan dengan kecederaan. Individu yang tidak boleh menjalani ujian MRI boleh dinilai oleh arthrogram (x-ray diambil selepas pewarna disuntik ke dalam sendi) atau arthrogram CT. Dalaman sendi boleh diperiksa secara langsung oleh arthroscopy penerokaan, kemasukan skop tontonan yang sangat kecil (arthroscope) ke dalam sendi lutut melalui pembukaan pembedahan kecil. Ketepatan diagnostik, kepekaan, dan spesifisiti arthroscopy pendekatan 100% {Baker}. Jika dinyatakan, pembedahan Arthroscopic untuk mengurangkan atau membaiki lusuh meniscal boleh dilakukan pada masa yang sama.
Kecil menangis meniscal dengan gejala, ringan diterima boleh dirawat dengan senaman pemulihan, pengubahsuaian aktiviti, dan analgesik dalam individu tidak sanggup untuk menjalani pembedahan. Kecederaan meniskus lebih gejala dirawat melalui pembedahan. Pembedahan berjaya mengekalkan seberapa banyak meniskus yang mungkin sambil menawarkan melegakan gejala. Beberapa air mata meniscal boleh dibaiki oleh suturing. Pakar bedah mesti menentukan kemungkinan pembaikan pada masa pembedahan. Membaiki meniskus amnya dikhaskan untuk individu yang lebih muda, dan ia dianggarkan bahawa hanya 10% kepada 15% air mata meniscal pantas diperbaiki {Phillips}. Kebanyakan air mata memerlukan penyingkiran bahagian yang rosak meniskus (meniscectomy subtotal atau sebahagian). Meniscectomy Subtotal mengeluarkan jumlah minimum yang diperlukan supaya meninggalkan jumlah maksimum meniskus rosak. Meniscectomy Subtotal adalah lebih baik untuk meniscectomy jumlah walaupun baki tisu meniscal mungkin tertakluk kepada air mata berikutnya atau degenerasi {Phillips}. Menisectomy subtotal adalah pembedahan meniscal paling biasa dilakukan. Kerana penyingkiran meniskus keseluruhan (meniscectomy lengkap atau jumlah) membawa kepada pembentukan semula tulang dan kemerosotan rawan (osteoartritis), ia dielakkan seboleh mungkin. Jika air mata yang kompleks memerlukan menisectomy jumlah orang muda yang tidak lagi mempunyai perubahan ketara artritis di lutut, pilihan pemindahan meniscal boleh dipertimbangkan.
Arthroscopy kini standard penjagaan untuk pembedahan meniscal. Arthroscopy mempunyai kelebihan menghasilkan kesakitan kurang dan pemulihan yang lebih cepat. Walau bagaimanapun, meniscectomy Arthroscopic adalah kadang-kadang sukar, bergantung kepada jenis dan lokasi lusuh dan kehadiran perekatan. Dalam kes-kes apabila meniskus keseluruhan mesti dikeluarkan, pembedahan terbuka mungkin lebih baik untuk mengelakkan kerosakan permukaan artikular.
Hasil meniscectomy bergantung kepada lokasi, keterukan air mata yang, dan pembaikan teknik yang digunakan. Pembaikan meniskus gagal untuk sembuh dalam 5% hingga 10% daripada individu (Baker). Berikutan pembedahan meniskus, kebanyakan orang boleh kembali kepada semua aktiviti sebelumnya, termasuk olahraga, walaupun kapasiti menyerap kejutan lutut selepas meniscectomy dikurangkan oleh kira-kira 20% {Kocher}. Kecederaan meniskus boleh mempengaruhi individu untuk membangunkan osteoartritis lutut yang terlibat. Kemerosotan sendi Progresif berlaku berikutan meniscectomy separa atau lengkap. Hasil meniscal pembinaan semula jangka panjang tidak diketahui.
Fokus utama pemulihan untuk gangguan meniskus lutut adalah untuk mengawal kesakitan dan memulihkan fungsi. Program pemulihan akan bergantung kepada sejauh mana kecederaan, panjang masa kerana kecederaan, integriti sendi lutut, kemungkinan pembedahan, dan matlamat fungsi individu.
Pada mulanya, jika sakit adalah satu isu, kaedah seperti haba dan sejuk boleh digunakan {Braddom}. Melainkan lutut bengkak, ia adalah perkara biasa untuk memulakan terapi fizikal dengan rawatan haba dan menyimpulkan dengan sejuk. Selain itu, sejuk boleh digunakan sebagai diperlukan untuk mengawal edema yang sering dikaitkan dengan gangguan meniskus. Latihan Gait dengan alat bantuan mungkin diperlukan untuk ambulation bebas; doktor yang merawat akan menentukan keupayaan individu untuk menanggung berat badan pada lutut yang terjejas.
Matlamat seterusnya adalah untuk memulihkan pergerakan dan kekuatan kepada lutut yang terlibat, dengan perkembangan senaman mengikut saranan doktor. Lutut pelbagai latihan gerakan boleh membantu untuk memulihkan mobiliti penuh kepada sendi. Terapi harus maju untuk mengukuhkan latihan sebagai diterima. Sepanjang tempoh pengukuhan, terapi perlu termasuk senaman fleksibiliti. Walaupun otot yang kuat di sekitar sendi adalah kritikal, fleksibiliti kumpulan otot yang sama mesti dipertimbangkan {Viljakka}. Ia adalah penting untuk menekankan latihan rantaian tertutup, di mana kaki stabil, serta latihan rantai terbuka, di mana kaki adalah bebas untuk bergerak, semasa peringkat ini pemulihan {Witvrouw}. Ia juga mungkin perlu untuk mengukuhkan sendi bersebelahan jika galas berat yang terhad adalah perlu selepas kecederaan.
Terapi harus terus menggunakan kaedah yang diperlukan untuk mengawal kesakitan dan bengkak, dan, apabila sesuai, terapi perlu mengarahkan individu dalam program senaman rumah perlu dilakukan secara bebas, melengkapi regimen senaman yang diselia.
Apabila penuh, sakit bebas gerakan kembali dan individu mempunyai kekuatan yang mencukupi bagi semua aktiviti kehidupan harian, individu berkenaan boleh berkembang kepada imbangan dan senaman proprioceptive. Setakat senaman ini akan ditentukan oleh doktor, individu, dan terapi fizikal {Boyd}.
Sebelum menunaikan daripada terapi fizikal, individu perlu memahami kedua-dua keperluan untuk latihan yang berterusan untuk mengekalkan kestabilan sendi lutut dan cara-cara untuk melindungi sendi semasa kerja dan aktiviti masa lapang. Walaupun meniskus boleh sembuh dalam masa kira-kira 12 minggu, sendi perlu dilindungi daripada memuatkan berat sehingga meniskus telah kembali kekuatan penuh.
Setelah lusuh meniscal berlaku, lutut menjadi kurang stabil. Ketakstabilan boleh menyebabkan air mata awal untuk membesarkan lagi, mewujudkan keperluan untuk rawatan pembedahan. Di samping itu, pergerakan diubah lutut berikutan pemedih mata boleh merosakkan permukaan bersama sepanjang masa dan mempengaruhi individu untuk osteoartritis. Trauma yang membawa kepada air mata meniscal juga mungkin telah menyebabkan ligamen lutut koyak. Dalam individu yang lebih tua, perubahan degeneratif lutut boleh menemani kecederaan meniscal.
Individu mungkin perlu menggunakan tongkat atau tongkat sementara apabila berjalan. Berdiri dan berjalan mungkin perlu terhad sementara. Setinggan, melutut, dan merangkak mungkin perlu terhad kekal Peningkatan kesedaran kedudukan lutut manakala berpusing, membelok, atau mengangkat, dan membina semula kecergasan lutut, menekankan kekuatan dan fleksibiliti, akan membantu mencegah masalah berulang.
Jika seseorang gagal untuk pulih dalam tempoh tempoh jangkaan maksimum, pembaca mungkin ingin mempertimbangkan soalan-soalan berikut untuk lebih memahami khusus kes perubatan individu.
Mengenai diagnosis
 • Adakah individu mempunyai sejarah trauma, terutama berpusing lutut?
 • Adakah individu berasa sensasi pop atau menyentap apabila berlaku trauma?
 • Adakah diulangi mencangkung atau melutut menyebabkan kesakitan?
 • Adakah lutut bengkak dan adakah ia mempunyai julat pergerakan terhad?
 • Telah x-ray yang dilakukan untuk menolak patah?
 • Telah MRI dilakukan untuk mengesahkan diagnosis? Jika tidak, arthrogram yang dilakukan?
 • Telah meniskus diperiksa langsung oleh arthroscopy penerokaan?
 • Adakah pembedahan Arthroscopic dilakukan pada masa yang sama?
 • Adakah individu calon untuk pembinaan semula meniscal?
Mengenai rawatan
 • Adakah individu secara aktif mengambil bahagian dalam regimen pemulihan?
 • Individu telah menunjukkan peningkatan dalam pelbagai gerakan di setiap sesi terapi fizikal?
 • Telah MRI selepas pembedahan telah dilakukan untuk menentukan jika pembedahan tambahan ditunjukkan?
 • Adakah Chondromalacia permukaan artikular patela atau bahagian galas berat tulang paha atau tibia yang hadir pada MRI atau dicatatkan dalam nota operasi?
Mengenai prognosis
 • Apakah tahap dan lokasi lusuh meniscal?
 • Telah lusuh terletak di rantau meniskus dengan tiada bekalan darah (avascular)? Jika begitu, adalah separa menisectomy dilakukan?
 • Adakah terapi fizikal telah berkesan?
 • Adakah memanjangkan pemulihan individu takut mengekalkan satu lagi kecederaan lutut?
 • Adakah ligamen lutut koyak?
 • Adakah terdapat bukti kemerosotan sendi?
Faktor Mempengaruhi Duration
Panjang kecacatan dipengaruhi oleh keterukan gejala, rantau lusuh meniscal, kehadiran penyakit sendi asas (contohnya, osteoartritis, artritis reumatoid), dan jenis pembedahan. Pembaikan Meniscal dan pemindahan meniscal memerlukan tempoh immobilization untuk penyembuhan sebelum pemulihan boleh bermula, dan dengan itu tempoh kecacatan akan menjadi lebih lama untuk prosedur ini. Mengekalkan kecederaan berganda kepada lutut memanjangkan kurang upaya. Individu yang duduk sementara mereka bekerja boleh kembali lebih awal daripada orang-orang yang berdiri. Bukan pembedahan rawatan air mata meniscal biasanya mengganggu kerja-kerja berat.
Related Terms
 • Lutut cedera Rawan
 • Kecederaan Meniscal
 • Luka meniskus
Berbeza Diagnostik
 • Contusions
 • Lutut dissecans osteochondritis
 • Kecederaan ligamen (anterior atau posterior cruciate)
 • Radiculopathy Lumbosacral
 • Osteoartritis
 • Patellofemoral ketidakfungsian sendi
 • Anserine radang kandung lendir taun
 • Rheumatoid arthritis
 • Keradangan tendon (tendinitis)
 • Tibial bonggol avulsion patah
Pakar
 • Pakar Bedah Ortopedik (Ortopedik)
 • Physiatrist
 • Ahli Terapi Fizikal
 • Perubatan Sukan Pakar
Syarat comorbid
 • Diabetes
 • Ketidakstabilan ligamentous
 • Obesiti
 • Osteoartritis
 • Rheumatoid arthritis