Medical Topics

Pasif-agresif Gangguan Personaliti
Directory > Pasif-agresif Gangguan Personaliti
Kata slogan untuk gangguan personaliti ini adalah "pertentangan". Orang yang mempunyai masalah ini telah dirujuk sebagai "personaliti negativistic" kerana pencerobohan asas mereka, yang dinyatakan pasif. Individu dengan gangguan ini memaparkan obstructionism rahsia, procrastination, kedegilan, dan ketidakcekapan. Mereka cenderung untuk menjadi sentiasa mengadu, merajuk, pesimis, dan unaccommodating. Mereka mendapati diri mereka dalam hubungan bergantung, namun menentang permintaan untuk prestasi yang mencukupi, mencari alasan untuk kelewatan, dan mencari kesalahan dengan orang-orang yang mereka bergantung.
Mereka biasanya kekurangan ketegasan dengan gagal untuk menyatakan keperluan dan kehendak mereka secara langsung, dan mereka sering gagal untuk bertanya soalan yang diperlukan untuk mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka. Mereka umumnya pesimis mengenai masa depan, dan kekurangan keyakinan diri. Dalam perhubungan, mereka sering mendapatkan orang lain untuk melakukan urusan tugasan dan kerja-kerja mereka dan cenderung untuk melemahkan semangat semua orang.
Individu dengan gangguan personaliti pasif-agresif mungkin marah atau pun gelisah, dengan toleransi kekecewaan yang rendah dan perasaan vacillating berubah berturut-turut pesat. Mereka seolah-olah resah dan tidak sabar dengan orang lain, dan perasaan mereka kegembiraan dan keriangan biasanya singkat. Mereka sering berasa tidak puas hati, dizalimi, ditipu, dan dihargai dan cenderung untuk melihat diri mereka sebagai mangsa keadaan. Walaupun mereka sering sedar penyelesaian kepada masalah mereka, mereka tidak sanggup untuk melaksanakannya. Mereka marah dikritik tetapi sering mencari kesalahan dengan orang-orang yang berkuasa.
Sejarah
Temuduga psikiatri dan peperiksaan status mental adalah alat utama yang digunakan untuk mendiagnosis gangguan personaliti pasif-agresif. Kriteria diagnostik menggunakan DSM-IV-TR {Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, Edisi 4, Semakan Teks} memerlukan corak berleluasa sikap negativistic dan rintangan pasif kepada permintaan untuk prestasi yang mencukupi, bermula oleh dewasa awal dan hadir dalam pelbagai konteks, dengan empat atau lebih daripada yang berikut: menentang memenuhi rutin tugas sosial dan pekerjaan, mengadu yang salah faham dan dihargai oleh orang lain, adalah muram dan bertengkar, tidak munasabah mengkritik dan scorns berkuasa, meluahkan iri hati dan kebencian terhadap mereka suara-suara yang nampaknya lebih bernasib baik, yang dibesar-besarkan dan aduan berterusan malang peribadi, dan silih antara alasan bermusuhan dan penyesalan. Diagnosis tidak boleh dibuat jika tingkah laku tersebut berlaku secara eksklusif semasa episod kemurungan utama, atau jika ia adalah lebih baik diambil kira oleh gangguan dysthymic.
Pemeriksaan fizikal
Satu pemeriksaan fizikal tidak membantu dalam mendiagnosis penyakit ini. Pemerhatian orientasi, pakaian, mannerisms individu, tingkah laku, dan kandungan ucapan boleh membantu.
ujian
Pelbagai ujian psikologi boleh digunakan untuk membantu mengenal pasti dan mengelaskan gangguan personaliti. Tafsiran ujian ini dengan profesional digunakan bersempena dengan sejarah.
Individu dengan gangguan personaliti pasif-agresif cenderung untuk berbuat baik dengan individu atau satu-satu sokongan psikoterapi atau pendekatan psikoanalitik. Hasil yang baik telah dilaporkan. Terapi adalah sukar, biasanya berpanjangan lebih dari 1 tahun, dan menggunakan konfrontasi lembut tentang tingkah laku dan individu akibat tingkah laku yang.
Apabila kemurungan klinikal hadir, antidepresan perlu digunakan. Benzodiazepin atau anti-keresahan dadah boleh digunakan apabila kebimbangan hadir.
Prognosis agak baik bagi orang-orang yang sanggup untuk mendapatkan dan menerima psikoterapi menyokong. Gangguan personaliti cenderung untuk berterusan tetapi boleh membakar keluar dengan terapi atau sebagai mereka diubah suai oleh pengalaman hidup.
Pasif-aggressives cenderung untuk berada di dalam keadaan kegawatan dan tidak puas hati. Komplikasi berlaku apabila terdapat kekurangan yang dilihat atau sebenar kestabilan dalam kehidupan individu. Ketidakstabilan ini boleh berlaku di mana-mana kawasan kehidupan: sosial, pekerjaan, undang-undang, rohani, atau kewangan. Komplikasi mungkin berlaku apabila terdapat sokongan berterusan tingkah laku mereka dan tuntutan mereka, tanpa konfrontasi. Dihadapi mereka boleh sama-sama berbahaya dan biasanya dilihat sebagai penolakan. Penolakan sering dihayati, dan individu sering akan mempunyai pemikiran membunuh diri atau ideation. Wujud bersama-sama gangguan personaliti, penyalahgunaan dadah, dan lain-lain gangguan psikiatri juga boleh merumitkan tentu, kemajuan, dan hasil.
Individu-individu ini memerlukan kestabilan dan perlu untuk bekerja dalam persekitaran di mana terdapat sedikit perubahan. Perubahan dalam syif, tempat kerja, rakan sekerja, atau ahli pasukan harus dielakkan. Individu sesuai, pengawasan rapi adalah disyorkan, memandangkan kecenderungan mereka kepada syirik tanggungjawab kerja-kerja berkaitan.
Jika seseorang gagal untuk pulih dalam tempoh tempoh jangkaan maksimum, pembaca mungkin ingin mempertimbangkan soalan-soalan berikut untuk lebih memahami khusus kes perubatan individu.
Mengenai diagnosis
 • Adakah individu memenuhi kriteria untuk gangguan personaliti pasif-agresif?
 • Telah diagnosis disahkan?
 • Adakah tingkah laku individu muncul sebagai berasingan dari gangguan psikologi lain, seperti gangguan dysthymic atau episod kemurungan utama?
 • Telah mendasari keadaan perubatan dan penyalahgunaan dadah telah diperintah keluar?
Mengenai rawatan
 • Adakah individu kini pada ubat?
 • Jika kemurungan dan / atau keresahan yang turut hadir, ubat akan menjadi tambahan yang memberi manfaat kepada regimen rawatan?
 • Dalam apa jenis psikoterapi adalah individu yang kini terlibat?
 • Adakah individu terbuka kepada konfrontasi lembut mengenai tingkah laku beliau dan akibat tingkah laku sedemikian?
Mengenai prognosis
 • Untuk tahap manakah tidak tingkah laku pasif-agresif masih mengganggu dengan fungsi sosial atau pekerjaan?
 • Adakah persekitaran kerja individu melibatkan perubahan syif, bergerak dari satu kerja tapak yang lain, atau perubahan kerap rakan sekerja / ahli pasukan?
 • Apa-apa yang boleh dilakukan untuk menyediakan penstabilan yang lebih dalam kerja dan individu / atau persekitaran sosial?
 • Adakah wujud bersama-sama personaliti, penyalahgunaan dadah, atau lain-lain gangguan psikiatri merumitkan tentu, kemajuan, dan hasil penyakit ini? Adakah ini gangguan yang sewajarnya?
Faktor Mempengaruhi Duration
Kemajuan dan keberkesanan psikoterapi dan tahap individu berfungsi semua menjejaskan panjang kecacatan. Ketakstabilan yang dikaitkan dengan kegagalan sistem sokongan akan memanjangkan kurang upaya. Penyalahgunaan dadah, gerak isyarat membunuh diri, dan wujud bersama-sama kemurungan dan keresahan boleh memanjangkan pemulihan.
Related Terms
 • Personaliti Gangguan Negatif
Berbeza Diagnostik
 • Gangguan personaliti pinggiran (BPD)
 • Dysthymia
 • Gangguan tiruan
 • Gangguan keresahan Teritlak
 • Personaliti gangguan munafik
 • Kemurungan utama
Pakar
 • Pakar Psikologi Klinikal
 • Pakar Psikiatri
Syarat comorbid
 • Personaliti gangguan antisosial
 • Personaliti gangguan Avoidant
 • Personaliti gangguan Borderline
 • Personaliti gangguan bergantung
 • Personaliti gangguan munafik
 • Kemurungan utama
 • Personaliti gangguan paranoid