Medical Topics

Fungsi Ujian Pulmonari
Directory > Fungsi Ujian Pulmonari > Definisi
Definisi
Ujian fungsi paru-paru adalah satu siri ujian yang menilai sejauh mana paru-paru bekerja.
Terdapat banyak komponen yang dimasukkan ke dalam ujian fungsi paru-paru, kebanyakan yang boleh dibahagikan kepada dua jenis ujian spirometri dan ukuran isipadu paru-paru. Spirometry termasuk kapasiti terpaksa vital (FVC), terpaksa kelantangan expiratory dalam 1 saat (FEV-1) dan kadar aliran puncak expiratory (PEFR). Ukuran isipadu paru-paru termasuk pengudaraan maksimum sukarela (MVV), jumlah kapasiti paru-paru (TLC), kapasiti vital (VC), dan jumlah baki (RV). Kapasiti Resapan (DLCO) dan gas darah arteri ujian lain yang kadang-kadang dilakukan.
FVC mengukur jumlah udara yang boleh tegas diusir dari paru-paru selepas mengambil nafas. FEV-1 langkah jumlah udara yang boleh tegas diusir dalam kedua pertama usaha penghembusan ini. Langkah ini, serta kadar aliran puncak expiratory (PEFR) mengukur tahap halangan saluran udara, yang mungkin berlaku dengan asma atau penyakit paru-paru obstruktif kronik.
Kapasiti vital (VC), jumlah kapasiti paru-paru (TLC), dan jumlah baki (RV) semua langkah-langkah jumlah paru-paru. Jumlah maksimum udara yang paru-paru seseorang individu boleh memegang diukur oleh TLC, dan jumlah udara kiri dalam paru-paru selepas tamat tempoh terpaksa diukur oleh RV. Ini adalah membantu dalam penilaian ketat penyakit paru-paru, seperti cystic pulmonari. MVV mengukur isipadu maksimum udara bahawa seseorang individu boleh bernafas dalam dan keluar dalam 1 minit, dan boleh membantu dalam menilai fungsi otot pernafasan.
Gas darah arteri (ABG) ujian menunjukkan bagaimana cekap paru-paru bergerak oksigen ke dalam dan mengeluarkan karbon dioksida dari darah dengan mengukur tahap mereka gas dalam darah. Satu variasi ujian ini, oximetry nadi, adalah ujian noninvasive yang mengukur peratusan pengoksigenan darah.
Ujian fungsi paru-paru adalah ujian yang paling muktamad untuk menilai fungsi paru-paru dan untuk menguruskan individu yang mempunyai penyakit paru-paru seperti penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD) atau cystic pulmonari.