Medical Topics

Pemisahan Retina
Directory > Pemisahan Retina
Detasmen retina berlaku apabila cahaya sensitif, berlapis-lapis tisu pada permukaan belakang dalaman biji mata (retina) air mata atau ditolak dari menyokong lapisan yang mengandungi saluran darah berkhasiat (choroid). Satu patah, lusuh, atau lubang dalam retina biasanya mendahului detasmen. Pemisahan boleh berlaku secara tiba-tiba sebagai seperti gel cecair dalam mata (jenaka vitreous) kebocoran bawah retina (detasmen rhegmatogenous) memisahkan ia dari choroid. Detasmen Retina juga boleh menyebabkan apabila gel vitreous di dalam merosot mata, kontrak, dan liquefies dengan penuaan, menyebabkan ia untuk tarik pada retina dan lusuh ia jauh dari choroid (cengkaman detasmen retina). Retina juga boleh menanggalkan jika terdapat peningkatan cecair dalam ruang di belakang retina (ruang subretinal) yang memaksa retina dari choroid (detasmen serous) {Garg}.
Kerana sel-sel retina merosot dan mati jika dipisahkan dari oksigen dan nutrien yang disediakan oleh choroid, rawatan harus bermula secepat mungkin untuk memulihkan dan mengekalkan penglihatan. Penglihatan pusat mungkin terjejas jika bahagian pusat mata yang bertanggungjawab untuk penglihatan terperinci (makula) tercerai. Tanpa reattachment segera retina melalui pembedahan, kehilangan penglihatan akan kekal.
Risiko
Individu di antara umur 40 dan 70, orang-orang yang sangat rabun jauh (miopia), dan mereka yang telah menjalani pembedahan pembuangan katarak adalah paling berkemungkinan untuk membangunkan detasmen retina {Larkin}. Detasmen Retina boleh dikaitkan dengan trauma mata langsung. Individu di antara umur 25 dan 45 yang mengambil bahagian dalam sukan tertentu (contohnya, terjun bungee, tinju) berada pada risiko yang lebih tinggi untuk trauma retina yang boleh menyebabkan detasmen {Larkin}. Detasmen Retina juga dikaitkan dengan kencing manis, gangguan metabolik, struktur mata yang tidak normal, penyakit vaskular, keradangan intraocular (uveitis sarcoid), dan tumor mata.
Kejadian dan Kelaziman
Detasmen retina berlaku dalam 10 kepada 12.5 daripada 100,000 penduduk setiap tahun {Larkin}. Dalam individu yang lebih muda, nisbah peranakan lelaki: perempuan untuk detasmen retina ialah 3:2 {Larkin}.
Sejarah
Individu melaporkan permulaan secara tiba-tiba gejala yang mungkin termasuk berkelip cahaya terang (photopsia) dilihat dengan pergerakan mata di pinggir medan penglihatan (penglihatan periferal), terutamanya dalam pencahayaan malap. Medan penglihatan boleh dibanjiri dengan gelap, bentuk labah-laba seperti terapung (floaters) atau specks lut pelbagai bentuk. Kilasan mungkin berlaku sekali sahaja dan kemudian memulangkan jam, hari, atau minggu kemudian. Penyelewengan ikal juga boleh berpengalaman dalam bidang visual (metamorphopsia). Satu atau kedua-dua mata boleh mempunyai gejala, tetapi biasanya hanya satu mata terjejas pada satu masa. Secara umumnya, sakit tidak hadir.
Gejala awal tidak boleh mendahului detasmen. Individu sebaliknya boleh melaporkan gejala langsung detasmen a, seperti kabur atau drape bayangan atau hitam yang mengaburi sebahagian bidang visual pada sebelah mata. Kabur Visual muncul dalam bidang sebaliknya penglihatan ke kawasan ketakterikatan. Jika bahagian bawah retina terpisah, drape yang turun dari atas. Dalam detasmen atas, drape naik dari bawah. Dalam detasmen kiri, drape memasuki dari kanan. Dalam detasmen hak, drape memasuki dari kiri.
Pemeriksaan fizikal
Murid secara meluas diluaskan dengan obat tetes mata (mydriatics). Retina diperiksa dengan oftalmoskop, manakala tekanan yang lembut digunakan untuk biji mata untuk membawa semua bahagian retina ke dalam pandangan. Satu pemeriksaan mikroskopik dengan lampu celah (biomicroscopy) juga boleh dijalankan.
ujian
Jika keadaan mendung kanta katarak atau lain-lain (kelegapan) menghalang pandangan visual retina, gelombang bunyi frekuensi tinggi (ultrasound) digunakan untuk mengesan detasmen. Satu penilaian ketajaman visual dilakukan untuk menentukan tahap kehilangan penglihatan. Penyiasatan tambahan mungkin termasuk ujian pembiasan, tekanan intra-okular ujian, ujian untuk kecacatan dalam penglihatan warna, tindak balas refleks pupillary, dan fotografi retina. Satu kajian integriti vaskular boleh dilakukan dengan secara intravena menyuntik pewarna (fluorescein angiografi). Magnet pengimejan resonans (MRI) dan dikira tomografi (CT) pengimbasan boleh dilakukan untuk mengesan tumor yang mendasari atau badan asing.
Campur tangan segera diperlukan untuk mengelakkan air mata retina daripada menjadi detasmen. Rawatan pemedih mata biasanya melibatkan menggunakan laser untuk membuat terbakar kecil di sekitar air mata yang (photocoagulation) untuk mewujudkan parut yang membantu retina mematuhi choroid yang. Parut yang dicipta mengelak tepi air mata yang dan mencegah cecair dari bocor di bawah retina dan menyebabkan detasmen. Selain itu, siasatan sejuk boleh digunakan untuk mewujudkan menakut-nakutkan (cryopexy). Dalam beberapa kes, tenaga elektromagnet (gelombang pendek diathermy) digunakan untuk memohon haba tisu retina, pengedap lusuh {Wu}.
Jika detasmen telah berlaku, retina tidak akan sembuh tanpa campur tangan pembedahan. Rawatan adalah bertujuan di reattaching retina lapisan choroid mata (pembedahan detasmen retina) dalam masa 24 jam {Larkin}. Prosedur yang dipilih bergantung kepada tahap dan jenis detasmen. Di Dengan pneumatik retinopexy, cecair subretinal adalah disalirkan, dan gas diperkembangkan ditambahkan ke dalam rongga vitreous, perlahan-lahan menekan retina kembali ke tempatnya terhadap choroid. Prosedur ini mungkin memerlukan individu untuk memegang kepala mereka dalam kedudukan tertentu selama beberapa hari. Dengan scleral lengkokan, cryopexy dilakukan maka span getah silikon yang lembut boleh dijahit di tempat di luar lapisan mata (sclera) overlying lusuh. Ini ensot sclera dan membolehkan retina untuk menyelesaikan kembali ke tempat terhadap choroid. Kadang-kadang, jenaka yang vitreous antara retina dan kanta mesti sebahagiannya dibuang (vitrectomi) untuk mengurangkan tisu parut retina yang boleh menyebabkan ketegangan pada air mata yang retina dan untuk meningkatkan hasil pembedahan scleral lengkokan. Vitreous itu boleh digantikan dengan gas atau cecair untuk membantu memegang retina di tempat semasa ia sembuh. Sebarang masalah asas perubatan yang mungkin telah disebabkan detasmen retina juga ditangani.
Berikutan pembedahan reattachment retina, antibiotik topikal diberikan selama 7 hingga 10 hari, dan steroid dan ubat-ubatan untuk menghalang pergerakan kanta dan penginapan mata (ejen cycloplegic) boleh digunakan sehingga 1 bulan {Wu}.
Kira-kira 15% daripada individu dengan detasmen retina pada sebelah mata akan pergi untuk mengalami keadaan yang sama di mata lain {Larkin}. Teknik pembedahan untuk membaiki detasmen retina adalah berkesan dalam sehingga 90% daripada individu {"Detasmen Retina"}; bagaimanapun, sesetengah individu mungkin memerlukan lebih daripada satu prosedur untuk melampirkan retina. Sesetengah kehilangan kekal penglihatan adalah perkara biasa; bagaimanapun, separuh daripada mereka yang menjalani reattachment berjaya akan mencapai postoperative ketajaman penglihatan 20/50 atau lebih baik {Wu}. Beberapa bulan mungkin diperlukan untuk ketajaman penglihatan untuk kembali berikutan prosedur. Wawasan boleh menjadi lebih teruk berikutan prosedur, dan cermin mata atau kanta sentuh mungkin diperlukan untuk memulihkan ketajaman.
Reattachment retina tidak boleh dicapai dalam beberapa kes. Jika rawatan ditangguhkan sehingga makula terjejas, individu mungkin akan mempunyai kabur kekal di kawasan pusat visual dan pembesaran kanta akan diperlukan untuk membantu penglihatan, terutamanya semasa membaca. Kekurangan rawatan akan menyebabkan pengecutan retina dan kebutaan di mata terjejas. Diabaikan rehat atau air mata dalam retina yang tidak dibaiki semasa prosedur pertama boleh menyebabkan berulangnya detasmen. Setelah detasmen telah berlaku, ia mungkin tidak mungkin untuk memulihkan penglihatan pusat yang normal.
Jika rawatan ditangguhkan, detasmen retina separa boleh maju sehingga keseluruhan retina terpisah. Apabila ini berlaku, ia mungkin mustahil untuk memulihkan penglihatan biasa, dan mungkin terdapat kehilangan kekal ketajaman penglihatan atau buta lengkap di mata terjejas. Komplikasi lain boleh termasuk pendarahan ke pusat mata (pendarahan vitreous), glaukoma (sudut penutupan), keradangan, jangkitan, dan parut pembedahan berikut. Kehilangan persepsi cahaya dan mendalam juga boleh berlaku. Beberapa detachments retina mungkin memerlukan rawatan tambahan. Jika gas disuntik ke dalam ruang vitreous, katarak gas boleh membentuk yang perlu dikeluarkan melalui pembedahan apabila penyembuhan retina adalah lengkap. Detasmen Lain-lain tidak boleh diselesaikan.
Berikutan detasmen retina dan reattachment, individu mestilah dibenarkan masa yang mencukupi off untuk pemeriksaan mata yang kerap untuk menilai pemulihan dan memantau mata untuk berulang. Wawasan perlu dinilai dan berbanding kepada keperluan visual kerja. Tugas kerja sementara mungkin perlu berubah jika visi yang jelas dalam kedua-dua mata adalah penting untuk kerja atau keselamatan individu. Jika kehilangan penglihatan kekal separa berlaku, individu mungkin perlu penginapan seperti cetak besar dan tinggi-contrast atau pencahayaan tambahan pada stesen kerja. Penginapan tambahan diperlukan jika keputusan buta.
Jika seseorang gagal untuk pulih dalam tempoh tempoh jangkaan maksimum, pembaca mungkin ingin mempertimbangkan soalan-soalan berikut untuk lebih memahami khusus kes perubatan individu.
Mengenai diagnosis
 • Adakah individu mempunyai gejala yang konsisten dengan diagnosis air mata atau detasmen retina, seperti pancaran cahaya floaters, terang, atau sensasi ikal dalam bidang visual?
 • Adakah gejala laporan individu langsung detasmen a, seperti kabur atau drape bayangan atau hitam yang mengaburi sebahagian bidang visual pada sebelah mata?
 • Telah diagnosis disahkan melalui pemeriksaan dengan oftalmoskop dan / atau lampu celah?
 • Jika kanta katarak atau lain-lain kelegapan menghalang pandangan visual retina, ultrasound digunakan?
 • Adakah ujian ketajaman visual dilakukan untuk menentukan tahap kehilangan penglihatan?
Mengenai rawatan
 • Adakah individu mencari dan menerima rawatan dalam tempoh 24 jam selepas tanda-tanda awal kemerosotan visual?
 • Apakah jenis rawatan telah digunakan untuk melampirkan bahagian berkembar retina lapisan choroid mata dan meterai air mata retina?
 • Telah mendasari masalah perubatan yang mungkin telah disebabkan detasmen retina juga ditangani?
Mengenai prognosis
 • Adakah individu menerima rawatan tepat pada masanya? Adakah usaha untuk melampirkan retina berjaya?
 • Adakah ketajaman visual yang penuh dipulihkan selepas prosedur telah dijalankan untuk membetulkan detasmen retina?
 • Mempunyai komplikasi individu berpengalaman seperti pendarahan, glaukoma, keradangan, gas katarak, atau jangkitan yang boleh menjejaskan pemulihan dan prognosis?
 • Adakah terdapat berulangnya detasmen retina? Adakah individu memerlukan prosedur kedua?
 • Adakah terdapat bukti bahawa rehat atau air mata dalam retina mungkin telah diabaikan semasa campur tangan pembedahan pertama?
 • Adakah individu telah disediakan dengan cermin mata atau kanta lekap perlu untuk mengimbangi kapasiti visual menurun?
 • Adakah individu mempunyai keadaan asas yang boleh menjejaskan pemulihan?
Faktor Mempengaruhi Duration
Penyebab keadaan, kelajuan campur tangan, kaedah rawatan, tindak balas individu untuk rawatan, dan kehadiran komplikasi, mungkin mempengaruhi panjang kecacatan.
Related Terms
 • Retina Detached
 • Cuti Retina
 • Koyak Retina
 • Rhegmatogenous Pemisahan Retina
 • Serous Pemisahan Retina
 • Tarikan Pemisahan Retina
Berbeza Diagnostik
 • Yang berkaitan dengan usia degenerasi makula
 • Katarak
 • Chorioretinopathy
 • Kelegapan kornea
 • Retinopati diabetik
 • Pendarahan
 • Migrain
 • Myopia
 • Retinitis
 • Strok
 • Serangan iskemia sementara
 • Trauma
 • .
 • Detasmen vitreous
Pakar
 • Pakar mata
Syarat comorbid
 • Darah dyscrasias
 • Penyakit kardiovaskular
 • Tisu gangguan penghubung
 • Diabetes
 • Endokrin gangguan
 • Keadaan neurologi