Medical Topics

Skizofrenia
Directory > Skizofrenia
Schizophrenia adalah sekumpulan gangguan mental dicirikan oleh kehilangan hubungan dengan realiti (kelakuan psikotik) dan oleh gangguan berpanjangan lebih lama daripada 6 bulan dalam pemikiran, persepsi, emosi (menjejaskan), tingkah laku, dan komunikasi.
Walaupun punca sebenar tidak diketahui, konsensus adalah bahawa skizofrenia adalah asasnya penyakit fizikal otak. Ia dikaitkan dengan ketidakseimbangan dalam dua sistem neurochemical kompleks di dalam otak yang melibatkan neurochemicals dopamin dan glutamat. Terdapat lima diiktiraf bentuk skizofrenia: Catatonic, paranoid, tidak teratur, tidak dibezakan, dan sisa. Setiap borang dicirikan oleh buruj empat jenis gejala tersendiri dan boleh diramal: positif, negatif, kognitif, dan perasaan.
Gejala positif (dipanggil "positif" kerana mereka menambah kepada pengalaman dan tingkah laku individu) termasuk pendengaran suara (halusinasi auditori) atau melihat visi (halusinasi visual), palsu kepercayaan peribadi (khayalan) yang tidak adil dianiaya (delusi penganiayaan) atau menjadi seseorang yang mempunyai kuasa besar atau kemasyhuran (delusi kebesaran), kemarahan, kebimbangan, dan keganasan. Gejala-gejala ini adalah tipikal skizofrenia paranoid. Individu melihat halusinasi dan delusi sebagai pengalaman deria yang amat nyata dan biasanya tidak boleh mengiktiraf mereka sebagai sebahagian daripada proses penyakit.
Gejala negatif (dipanggil "negatif" kerana tingkah laku diambil dari) seperti ketawa tidak sesuai, ketidaksinambungan, tingkah laku regresif, kebosanan emosi, dan pengeluaran sosial adalah tipikal skizofrenia tidak teratur, bersama-sama dengan ucapan yang tidak teratur, pemikiran, tingkah laku, dan mannerisms. Gejala positif juga dilihat dalam subjenis ini skizofrenia.
Catatonic skizofrenia dikaitkan dengan gejala positif keseronokan, ketegaran, dan motor gangguan, dan gejala negatif pengeluaran, imobilitas, penurunan sensitiviti terhadap kesakitan, stupor, dan tindakbalas kepada persekitaran.
Individu yang mempunyai skizofrenia dibezakan mungkin mempunyai gejala lebih daripada satu daripada lima bentuk gangguan. Dalam skizofrenia sisa, gejala terkemuka penyakit telah reda, tetapi beberapa ciri-ciri, seperti halusinasi (yang auditori adalah yang paling biasa) dan kebosanan emosi, mungkin kekal.
Risiko
Terdapat pelbagai teori untuk menjelaskan perkembangan skizofrenia, satu adalah bahawa ia adalah disebabkan oleh "penghinaan" trimester pertama atau kedua (seperti malnutrisi ibu atau pendedahan kepada selesema) yang membawa kepada disfungsi sebahagian otak dipanggil korteks prefrontal. Keabnormalan struktur dalam otak dianggap hadir pada masa kelahiran, dengan gejala menderita Skizofrenia menjadi nyata dalam remaja lewat apabila korteks prefrontal matang. Faktor risiko lain bagi pembangunan ini keabnormalan struktur adalah jangkitan kontrasepsi sbb, komplikasi selepas bersalin, dan Rhesus dalam kehamilan yang kedua atau berikutnya. Teori lain memegang bahawa faktor genetik boleh memainkan peranan, sebagai saudara rapat individu dengan skizofrenia mungkin mempunyai tinggi risiko membangunkan gangguan. Masalah keluarga atau ibu bapa miskin tidak terfikir untuk memainkan peranan dalam pembangunan skizofrenia. Walau bagaimanapun, tekanan tidak muncul untuk membuat perkara yang buruk bagi individu yang menghidap penyakit ini. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang kulit hitam adalah lebih cenderung untuk mempunyai skizofrenia daripada putih {Frankenburg}.
Permulaan adalah antara umur 16 hingga 25 dalam tiga suku individu ditimpa, dan sesuatu yang luar biasa selepas umur 30 tahun, dan jarang berlaku selepas 40 umur. Secara keseluruhan, skizofrenia berlaku sama di kalangan lelaki dan wanita, tetapi adalah lebih biasa dalam peringkat umur 16 hingga 25 untuk lelaki, dan di peringkat umur 25 hingga 30 bagi wanita. Kebarangkalian membangunkan skizofrenia melompat kepada 13% jika salah seorang ibu bapa telah menghidap gangguan, 35% jika kedua-dua ibu bapa ditimpa, dan 50% jika kembar serupa mempunyai penyakit.
Kejadian dan Kelaziman
Di Amerika Syarikat, 1% kepada 1.5% daripada penduduk terjejas, atau kira-kira 2 juta rakyat Amerika. Skizofrenia mempunyai kelaziman 1% di seluruh dunia {Frankenburg}.
Sejarah
Sejarah individu mendedahkan tanda-tanda berterusan gangguan mental (delusi, halusinasi, ucapan tidak teratur, tingkah laku yang terlalu tidak teratur, dan kebosanan emosi) yang telah ditunjukkan selama sekurang-kurangnya enam bulan. Latar belakang perkembangan individu, genetik dan sejarah keluarga, faktor-faktor tekanan semasa, tahap berfungsi sebelum penyakit itu, dan kursus penyakit mungkin membantu dalam memerintah syarat-syarat lain, seperti kecelaruan mood utama dengan ciri-ciri psikotik.
Pemeriksaan fizikal
Satu pemeriksaan fizikal am dijalankan untuk mengesampingkan gangguan psikotik yang disebabkan oleh gangguan fizikal atau dikaitkan dengan penyalahgunaan dadah. Doktor juga kelihatan tanda-tanda emfisema atau paru-paru atau penyakit jantung kerana kadar yang tinggi ketagihan nikotin dalam pesakit skizofrenia. Halus keabnormalan neurologi mungkin senonoh skizofrenia. Akhirnya, doktor mengambil perhatian pembentangan individu semasa peperiksaan termasuk pakaian, mannerisms, tingkah laku, kandungan bersuara, dan gaya yang berhubungan dengan orang lain. Pesakit menderita Skizofrenia mempunyai pakaian yang luar biasa, kebersihan yang rendah dan boleh melihat ke sisi seolah-olah mereka bercakap dengan orang-orang yang tidak berada di sana. Menurut DSM-IV-TR {Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, Edisi 4, Semakan Teks}, dua atau lebih gejala ciri-ciri termasuk kepercayaan palsu peribadi (khayalan), melihat visi atau mendengar suara (halusinasi), pertuturan tidak teratur, tidak teratur tingkah laku, dan gejala negatif yang diperlukan untuk sebahagian besar tempoh 1 bulan untuk diagnosis ini, dan tanda-tanda awal yang menunjukkan penyakit (tanda-tanda prodromal) dengan kecacatan sosial, pekerjaan, atau penjagaan diri mestilah jelas bagi tempoh 6 bulan yang termasuk bulan 1 gejala aktif.
ujian
Tiada ujian muktamad wujud untuk skizofrenia walaupun ujian neuropsychological boleh membantu dalam diagnosis. Neuroimaging dengan imbasan CT otak boleh mendedahkan ventrikel ciri skizofrenia yang besar. Prestasi electroencephalogram (EEG) juga boleh membantu. Selain itu, ujian makmal klinikal adalah perlu untuk menolak mendasari perubatan, neurologic, dan gangguan endokrin yang boleh hadir sebagai psikosis, seperti kekurangan vitamin, uremia, thyrotoxicosis, dan ketidakseimbangan elektrolit. Kiraan darah lengkap dan ujian untuk HIV dan sifilis perlu dipertimbangkan. Tambahan termasuk ujian air kencing budaya, skrin toksikologi; antibodi antinuclear (ANA); dan pengumpulan air kencing untuk menolak kehadiran logam berat dan porphyrins.
Matlamat umum rawatan adalah untuk mengurangkan keterukan gejala-gejala psikotik, mencegah berulang episod gejala dan kemerosotan bersekutu berfungsi, dan membantu individu untuk berfungsi pada tahap tertinggi yang mungkin. Rawatan yang lambat bermula, lebih baik. Dengan campur tangan awal ia mungkin mustahil untuk mencegah terburuk jangka panjang hasil skizofrenia. Dimasukkan ke hospital, ubat, pemulihan dengan sokongan masyarakat, dan psikoterapi adalah komponen utama rawatan.
Penghospitalan adalah perlu untuk merawat delusi atau halusinasi teruk, serius ideations membunuh diri, ketidakupayaan untuk menjaga diri sendiri, atau masalah serius dengan dadah atau alkohol, manakala membenarkan pemerhatian oleh profesional kesihatan mental yang terlatih untuk menentukan sama ada skizofrenia adalah diagnosis yang sesuai. Penghospitalan juga membolehkan untuk memulakan regimen ubat di bawah pengawasan rapi.
Dadah antipsychotic (neuroleptics) boleh secara mendadak meningkatkan fungsi individu dengan skizofrenia. Apabila gejala merisaukan dikawal oleh dadah, individu tidak memerlukan rawatan di hospital. Walau bagaimanapun, pesakit skizofrenia sering gagal untuk mengambil ubat-ubatan mereka sebagaimana yang ditetapkan, dan beberapa pesakit luar adalah lebih baik diuruskan dengan berpanjangan suntikan ubat-ubatan antipsychotic yang diulangi setiap 2-3 minggu.
30% individu dengan skizofrenia yang tidak bertindak balas kepada ubat-ubatan antipsychotic konvensional adalah calon untuk ubat antipsychotic atipikal. Kadang-kadang pesakit perlu dirawat dengan agen untuk memerangi kesan-kesan sampingan extrapyramidal (EPS), sebagai contoh, anticholinergic dan ubat-ubatan anti-Parkinson. Pesakit perlu menerima pemeriksaan berkala dengan doktor mereka untuk melakukan Skala Pergerakan abnormal secara tiba (AIMS) ujian. Pesakit juga mungkin mengalami kesan sampingan berat badan dan perlu untuk melihat pemakanan.
Dadah antipsychotic menjejaskan sistem neurotransmitter lain termasuk serotonin atau mempunyai pertalian terpilih untuk subjenis tertentu reseptor dopamin. Catatan Terbaru ubat antipsychotic atipikal kini boleh didapati adalah lebih berkesan dan mempunyai kurang kesan buruk daripada antipsikotik konvensional. Salah satu kesan sampingan yang paling biasa dan merisaukan ubat antipsychotic yang lebih tua melibatkan tidak normal, pergerakan sukarela lidah dan bibir (dyskinesia tardive), tetapi kesan sampingan ini adalah lebih kurang sama dengan ejen baru.
Terapi elektrokonvulsif (ECT) kadang-kadang digunakan untuk merawat Catatonic dan teruk tertekan individu menderita Skizofrenia.
Rawatan pesakit luar termasuk intervensi krisis, psikoterapi individu dan kumpulan, pendidikan dan terapi keluarga, dan pemulihan dan perkhidmatan sokongan masyarakat (pemulihan vokasional khusus apabila kembali bekerja selepas pemulihan daripada episod psikotik akut). Pesakit boleh mendapat manfaat daripada pengurusan kes tegas. Dalam jenis ini rawatan seorang pekerja kes melawat pesakit di rumah. Rawatan biasanya jangka panjang, yang paling kerap untuk seumur hidup.
Hasil diramalkan skizofrenia berbeza dengan ketara daripada pemulihan yang lengkap kepada kematian. Hanya kira-kira 10% pesakit skizofrenia mempunyai keputusan yang baik. Selalunya, terdapat penurunan beransur-ansur dalam berfungsi selepas bermulanya skizofrenia, menjejaskan hubungan peribadi, kerja, pendidikan, dan juga asas penjagaan diri. Sesetengah individu pergi melalui tempoh penambahbaikan dan berulang, dan lain-lain kekal terganggu. Pemulihan sepenuhnya adalah tidak kurang daripada 30% pulangan untuk bekerja selepas dimasukkan ke hospital, cubaan membunuh diri 40%, dan 10% mati akibat bunuh diri. Kematian berlebihan dalam pesakit skizofrenia sering berkaitan dengan merokok, dengan lebih tinggi daripada kadar kematian yang dijangka daripada penyakit peredaran, pencernaan, endokrin, saraf, dan sistem pernafasan. Kira-kira 50% mempunyai masalah penyalahgunaan dadah sepanjang hayat mereka. 80% pesakit skizofrenia mempunyai berulangnya gejala jika mereka berhenti mengambil ubat-ubatan mereka dalam tempoh setahun. Jika pesakit adalah mematuhi ubat-ubatan mereka kadar berulang turun kepada 20% {Frankenburg}. Kira-kira 80% daripada pesakit tidak mengambil ubat mereka semasa penyakit mereka {Buckley 19}.
Hasil yang lebih baik cenderung untuk dikaitkan dengan seks wanita, sejarah keluarga gangguan afektif, sejarah keluarga hadir skizofrenia, berfungsi dengan baik sebelum permulaan penyakit (premorbid berfungsi), IQ yang lebih tinggi, yang berkahwin, permulaan secara tiba-tiba selepas kejadian tekanan, kurang episod sebelum (kedua-dua bilangan dan panjang), corak episod diikuti oleh remisi, umur tua, kurang penyakit bersekutu, subjenis paranoid, dan gejala yang kebanyakannya positif (delusi, halusinasi) dan tidak teratur (gangguan berfikir, tingkah laku tidak teratur) atau negatif (emosi kebosanan, kemurungan). Kualiti yang lebih baik hubungan-pesakit psikiatri juga dikaitkan dengan hasil yang lebih baik. Kursus keadaan ini juga boleh dipengaruhi oleh kerumitan budaya dan masyarakat, dengan hasil yang lebih baik di negara-negara membangun.
Penyalahgunaan alkohol dan dadah merumitkan skizofrenia dengan memburukkan lagi gejala. Dua puluh peratus kepada tujuh puluh peratus daripada individu yang mempunyai skizofrenia mempunyai masalah dengan penyalahgunaan dadah {Frankenburg}. Tekanan, pengangguran, kemiskinan, dan tempat tinggal lain-lain komplikasi yang mungkin. Pesakit skizofrenia adalah 3 kali lebih berkemungkinan untuk merokok sebagai penduduk umum, dan oleh itu terdedah kepada risiko kesihatan merokok berkaitan termasuk penyakit jantung dan kanser. Sepuluh peratus daripada pesakit dengan skizofrenia mempunyai risiko yang tinggi bunuh diri {Frankenburg}.
Penggunaan ubat-ubatan antipsychotic konvensional boleh menyebabkan kesan sampingan termasuk kekakuan otot, gegaran, berat badan, dan gangguan pergerakan sukarela (dyskinesia tardive), yang paling sering dicirikan oleh puckering atau cepak bibir dan lidah dan / atau writhing lengan dan kaki.
Satu individu dengan skizofrenia kembali untuk bekerja akan mendapat manfaat daripada jadual satu yang menggabungkan flex-masa atau kedudukan separuh masa, masa off untuk pelantikan dijadualkan perubatan, masa rehat fleksibel yang memenuhi keperluan individu bukannya berikutan satu jadual tetap, satu ruang kerja di mana visual dan gangguan auditori diminimumkan, dan cuti tambahan selepas dimasukkan ke hospital. Individu juga akan mendapat manfaat daripada peluang menelefon profesional semasa hari kerja, dan kerap berjumpa dengan majikan, penyelia, dan jurulatih kerja.
Jika seseorang gagal untuk pulih dalam tempoh tempoh jangkaan maksimum, pembaca mungkin ingin mempertimbangkan soalan-soalan berikut untuk lebih memahami khusus kes perubatan individu.
Mengenai diagnosis
 • Telah individu telah mengalami kerugian realiti gejala psikotik untuk sekurang-kurangnya 6 bulan dengan kesukaran yang semakin meningkat dalam fungsi normal?
 • Adakah diagnosis disahkan atau adakah ia perlu dikaji semula dalam cahaya kriteria ini?
 • Adakah keadaan dengan gejala yang sama telah diperintah keluar?
Mengenai rawatan
 • Sejak campur tangan awal boleh mencegah terburuk jangka panjang hasil daripada gangguan otak ini dahsyat, adalah rawatan dimulakan dengan diagnosis?
 • Adakah rawatan semasa muncul untuk menjadi berkesan?
 • Adakah perubahan dalam pelan rawatan wajar?
 • Jika individu mengalami khayalan teruk, halusinasi, kecenderungan membunuh diri yang serius, ketidakupayaan untuk menjaga diri sendiri, atau masalah teruk dengan dadah atau alkohol, individu boleh dimasukkan ke hospital sehingga keadaan boleh stabil?
 • Telah individu melaporkan sebarang kesan sampingan yang tidak diingini daripada ubat antipsychotic?
 • Adakah individu yang bercakap dengan doktor tentang ini atau apa-apa kesan sampingan yang lain yang dijangka?
 • Adakah individu mampu seberat risiko terhadap potensi faedah bahawa dadah antipsychotic boleh memberikan?
 • Individu akan mendapat manfaat daripada perubahan kepada dadah antipsychotic baru?
 • Adakah individu memahami bagaimana penting ia adalah untuk meneruskan ubat?
 • Adakah individu yang mampu mengekalkan rejim ubat atau penyeliaan yang lebih tersusun akan bermanfaat?
 • Adakah kecenderungan pameran individu membunuh diri?
 • Apa yang sedang dilakukan untuk melindungi individu daripada merosakkan diri sendiri atau orang lain?
Mengenai prognosis
 • Adalah individu yang mampu berfungsi secara bebas dengan ancaman tidak kepada diri sendiri atau orang lain?
 • Adakah individu dan / atau keluarga tahu dan menerima prognosis realistik penyakit ini?
 • Walaupun tiada penawar disediakan untuk skizofrenia, adalah individu yang sedar bahawa dengan rawatan yang betul, dia mungkin masih dapat menjalani kehidupan yang produktif dan memuaskan?
 • Adakah individu mampu mematuhi rejim ubat jangka panjang?
 • Adakah psikoterapi membantu individu mendapatkan semula keyakinan untuk menjaga dia / sendiri dan hidup kehidupan yang penuh?
 • Adakah individu dan ahli keluarga dapat mengambil bahagian dalam program terapi yang membantu mereka lebih memahami penyakit ini dan berkongsi menghadapi masalah?
 • Adakah individu yang mempunyai sistem sokongan yang berkesan di tempat? Jika tidak, apa yang boleh dilakukan untuk mewujudkan satu?
Faktor Mempengaruhi Duration
Gejala negatif (seperti tingkah laku regresif, kebosanan emosi, dan pengeluaran sosial) memanjangkan kecacatan kerana mereka adalah lebih sukar untuk merawat daripada gejala positif (seperti halusinasi, khayalan, kemarahan, kebimbangan, keganasan), dan mereka sering diiringi oleh kemerosotan intelektual. Kurangnya kefahaman mengenai bahagian individu menderita juga memanjangkan kecacatan kerana individu tersebut mempunyai sedikit insentif untuk bekerjasama dengan rawatan dan mematuhi regimen ubat. Satu lagi pengaruh negatif pada tempoh kecacatan kehadiran individu dalam persekitaran yang tidak stabil atau bermusuhan. Kekuatan sokongan keluarga dan sosial, kualiti hubungan-pesakit psikiatri, tindak balas kepada rawatan, dan tugas-tugas tertentu juga mempengaruhi tempoh kecacatan.
Related Terms
 • Gangguan Schizophrenia
 • Reaksi menderita Skizofrenia
Berbeza Diagnostik
 • Penyakit Addison
 • ALA dehydratase kekurangan PORPHYRIA
 • Alkohol berkaitan psikosis
 • Beh├žet penyakit
 • Gangguan bipolar afektif
 • Bernanah otak
 • Psikotik gangguan Ringkas
 • Churg-Strauss sindrom
 • Kokain berkaitan gangguan psikiatri
 • Cytomegalovirus
 • Gangguan delusional
 • Kemurungan
 • Encephalopathy, dialisis
 • Encephalopathy, hepatik
 • Encephalopathy, hipertensi
 • Encephalopathy, uremic
 • Kekurangan folik asid
 • Trauma kepala
 • Demensia penyakit Huntington
 • Hypercalcemia
 • Hyperparathyroidism
 • Hipertiroidisme
 • Hypocalcemia
 • Hipoglisemia
 • Hypokalemia
 • Hypomagnesemia
 • Hyponatremia
 • Hypoparathyroidism
 • Hipotiroidisme
 • Kanser paru-paru, sel oat (sel kecil)
 • Gangguan mental menengah untuk keadaan umum perubatan
 • Sindrom paraneoplastic
 • Phencyclidine (PCP) yang berkaitan dengan gangguan psikiatri
 • PORPHYRIA, akut sekejap-sekejap
 • Gangguan Schizoaffective
 • Schizophreniform Gangguan
 • Personaliti gangguan Schizotypal
 • Psikotik dikongsi gangguan
 • Gangguan yang disebabkan oleh bahan-mood, jenis tertekan
 • Lupus eritematosus sistemik
 • Sindrom Wernicke-Korsakoff
 • Penyakit Wilson
Pakar
 • Pakar Psikologi Klinikal
 • Pakar Psikiatri
Syarat comorbid
 • Penggunaan alkohol
 • Gangguan kebimbangan
 • Kemurungan
 • Penggunaan dadah
 • Pergantungan Nikotin
 • Keterlaluan kompulsif gangguan
 • Panic gangguan
 • Personaliti gangguan paranoid
 • Personaliti gangguan seperti Skizofrenia
 • Personaliti gangguan Schizotypal
 • Tekanan