Medical Topics

Stenosis tulang belakang
Directory > Stenosis tulang belakang > Definisi
Definisi
Stenosis tulang belakang adalah penyempitan terusan tunjang, laluan di tulang belakang, yang dibuat disusun vertebra, melalui saraf tunjang dan saraf pas. Stenosis tulang belakang terutamanya berlaku di belakang yang rendah (tulang belakang lumbar) tetapi juga boleh berlaku di belakang tengah (tulang belakang toraks) dan leher (tulang belakang serviks).
Stenosis diklasifikasikan sebagai stenosis rendah atau menengah. Stenosis utama, yang juga dipanggil stenosis kongenital, adalah keabnormalan perkembangan yang menyebabkan penyempitan terusan. Ia biasanya didiagnosis pada individu yang lebih muda yang mengalami gejala stenosis. Menengah stenosis adalah suatu keadaan degeneratif yang dikaitkan dengan perubahan dalam tulang belakang yang berlaku sebagai sebahagian daripada proses penuaan semulajadi. Perubahan mungkin termasuk merangsang pembentukan tulang atau osteophyte, hipertropi aspek, membonjol cakera, dan hipertropi ligamentous. Stenosis menengah juga boleh berlaku akibat pembedahan belakang atau trauma (stenosis diperolehi). Stenosis Menengah adalah jenis yang paling biasa stenosis tulang belakang.
Individu juga mungkin mempunyai bentuk gabungan di mana stenosis primer teruk oleh perkembangan stenosis menengah. Borang gabungan berlaku pada individu yang dilahirkan dengan sempit terusan tunjang, yang menjalani penyempitan lagi sebagai hasil perubahan degeneratif atau postoperative.
Dalam stenosis lumbar, penyempitan terusan tunjang memampatkan elemen neural dan mengurangkan bekalan darah kepada saraf yang membekalkan sensasi dan kawalan motor ke kaki. Individu yang paling biasa hadir dengan aduan keletihan atau berat di kaki mereka yang berlaku dengan berjalan kaki dan lega dengan duduk. Dalam kes-kes yang teruk, walaupun saraf yang mengawal pengosongan usus dan pundi kencing mungkin terjejas. Terdapat tiga tempat di mana saraf tunjang mungkin dimampatkan, dan stenosis boleh digambarkan oleh lokasi: di dalam saluran pusat tulang belakang (stenosis pusat), sebagai saraf meninggalkan tulang belakang (stenosis foraminal), atau hanya selepas saraf telah meninggalkan terusan (stenosis sisi). Stenosis Foraminal adalah yang paling biasa dan biasanya menjejaskan akar yang terdiri daripada saraf sciatic.
Risiko
Umur purata permulaan gejala stenosis degeneratif adalah 60 tahun, dan lelaki menghidap dua kali ganda wanita. Rendah atau stenosis kongenital boleh hadir dengan usia 30 tahun, dan risiko gejala meningkat dengan usia kerana perubahan melapisi degeneratif yang dikaitkan dengan penuaan. Individu dengan osteoartritis, artritis reumatoid, scoliosis, spondylolisthesis, kerdil achondroplastic, dan penyakit Paget adalah berisiko tinggi untuk membangunkan stenosis tulang belakang.
Kejadian dan Kelaziman
Lima dalam 1,000 individu yang berusia melebihi 50 tahun, atau kira-kira 250,000 hingga 500,000 individu di Amerika Syarikat, mempunyai gejala stenosis tulang belakang {Hsaing}. Kerana kebanyakan individu dengan stenosis tulang belakang yang ringan tidak mempunyai gejala, kejadian hanya boleh dianggarkan. Gejala tidak berlaku sehingga penyempitan terusan tunjang telah berkembang cukup untuk meninggalkan kesan pada akar saraf (s) atau saraf tunjang. Tujuh puluh lima peratus kes stenosis tunjang berlaku dalam tulang belakang lumbar {Ray}. Kerana penduduk AS penuaan, kelaziman dijangka meningkat, berkembang sebanyak 18 juta dalam dekad yang akan datang {Hsaing}.