Medical Topics

Neuronitis vestibular
Directory > Neuronitis vestibular > Definisi
Definisi
Neuronitis vestibular adalah keradangan akut atau disfungsi bahagian vestibular (labirin vestibular) telinga, dicirikan oleh gangguan dalam keseimbangan, sensasi pergerakan (vertigo), loya, dan / atau muntah-muntah. Telinga terdiri daripada bahagian pendengaran (koklea) dan labirin, sistem berisi cecair tiub dan kantung (terusan separuh bulatan, utricle, dan saccule). Saraf vestibular menyambung labirin ke otak. Labirin vestibular membantu mengekalkan keseimbangan seseorang individu oleh ketua pemantauan dan pergerakan badan bersempena dengan visi dan proprioception bersama (input somatosensory). Apabila saraf labirin atau vestibular adalah radang atau tidak berfungsi, ia menghantar isyarat ke otak menunjukkan pergerakan yang berlaku; apabila input proprioceptive visual dan sendi tidak bersetuju, input bercanggah menyebabkan rasa gayat. Neuronitis vestibular biasanya memberi kesan hanya satu telinga, dan tidak biasanya diiringi dengan nada dalam telinga (tinnitus) atau pekak.
Punca neuronitis vestibular adalah tidak jelas, walaupun ia mungkin menyebabkan daripada jangkitan virus memasuki telinga dari lapisan otak (meninges), telinga tengah, atau aliran darah. Beberapa virus yang lebih biasa yang dikaitkan dengan neuronitis vestibular termasuk influenza, campak (rubeola), beguk, campak Jerman (rubella), herpes, hepatitis, polio, dan virus Epstein-Barr. Neuronitis vestibular adalah agak biasa memandangkan bilangan virus yang boleh menyebabkan ia.
Neuronitis vestibular juga boleh disebabkan oleh pergerakan kristal kalsium karbonat tercabut (otoconia) pada sel-sel rambut terusan separuh bulatan, yang boleh menyebabkan rangsangan yang tidak normal saraf vestibular dan menyebabkan vertigo, ini berlaku lebih kerap pada orang tua. Kadang-kadang, jatuh boleh mendakan serangan vertigo fana.
Sejak ia adalah sukar untuk menentukan sama ada saraf atau labirin vestibular adalah tapak jangkitan, istilah "neuronitis" dan "labyrinthitis" digunakan hampir silih berganti. Neuronitis vestibular sering dipanggil labyrinthitis virus.
Risiko
Satu kajian epidemiologi di Jepun menunjukkan tiada perbezaan seksual. Taburan umur puncak adalah antara 40 dan 50. Individu mempunyai sejuk biasa sebelum penyakit itu pada separuh kira-kira semua kes {Derebery 169}.